Начало Избрани Строл остава в Астън Мартин още няколко години

Строл остава в Астън Мартин още няколко години

1022
0
Ланс Строл
Ланс Строл, снимка Астън Мартин

Ланс Строл остава част от Астън Мартин. Това стана ясно след съобщение на тима, което гласеше, че договорът на канадеца е удължен с още няколко години. По този начин Строл ще си партнира с Фернандо Алонсо поне до края на 2026 г.

Строл кара за базирания в Силвърстоун отбор от 2019 г. Канадецът се присъединява към Рейсинг Пойнт, след като екипът е закупен от неговия баща Лорънс Строл. Преди това той караше два сезона за Уилямс

25-годишният пилот е неизменна част от тима, който от 2021 г. насам носи името Астън Мартин. Той има записани повече от 110 старта с тима. Най-добрите му постижения досега са два подиума и полпозишън през сезон 2020.

Новината за новия договор на Строл не е никак изненадваща. Канадецът кара за отбор, притежаван от неговия баща. На практика Строл може да остане в Астън Мартин до края на кариерата си, без значение какви са резултатите му.

Крайната дата на предишния договор на Строл не беше известна. Предположенията бяха, че споразумението е било до края на тази година.

Строл се представяше доста колебливо през последните два сезона. Канадецът изоставаше сериозно от съотборника си Фернандо Алонсо. Това породи спекулации, че той може да загуби мястото си в Астън Мартин и да бъде заменен от някой по-бърз състезател. Днес обаче отборът сложи край на тези спекулации, след като обяви новия договор на Строл.

„Много съм щастлив, че поех ангажимент да остана в отбора за 2025 г. и след това. Невероятно е да видиш колко далеч сме стигнали през последните пет години. Израснахме толкова много като екип и има още много какво да очакваме“, сподели Строл.

„Радваме се да потвърдим бъдещето на Строл в Астън Мартин. Той изигра ключова роля в изграждането на този екип. Неговата техническа обратна връзка, заедно с ангажираната му работа в симулатора, допринесе за непрекъснатото развитие на автомобила всеки сезон“, коментира Майк Крак.

„Последователността и стабилността на Ланс и Фернандо, които остават в нашия отбор, са чудесна платформа, за да продължим да реализираме амбициите си. Очакваме с нетърпение да създадем още невероятни спомени и да постигнем още успехи заедно“, добави директорът на Астън Мартин.

Астън Мартин ще бъде един от малкото отбори, които догодина ще се състезават с непроменен пилотски състав. Друг такъв случай е при Ред Бул. Тимът от Милтън Кийнс удължи с още две години договора на Серхио Перес

Новият договор на Строл не е добра новина за Фелипе Другович. Бразилецът се надяваше да направи дебюта си в F1 с Астън Мартин. Но по всичко изглежда, че шампионът във Формула 2 за 2022 г. ще продължи кариерата си в друг шампионат.

Друг потенциален заместник на Строл беше Юки Цунода. Японецът най-вероятно ще напусне семейството на Ред Бул след раздялата с Хонда в края на 2025 г. Има вероятност Цунода да последва марката в Астън Мартин, макар че не се знае каква ще бъде неговата роля в тима.