Начало Избрани Строл приветства напредъка на Астън Мартин през втората половина на сезон 2022

Строл приветства напредъка на Астън Мартин през втората половина на сезон 2022

471
0
Ланс Строл, Астън Мартин
Ланс Строл; снимка: Астън Мартин

Ланс Строл приветства напредъка на Астън Мартин през втората половина на сезон 2022 в F1. Канадецът бе впечатлен от активната развойна дейност, която доведе до подобряване на скоростта на автомобила AMR22. Строл смята, че отборът от Силвърстоун трябва да запази доброто си темпо и по време на началото на следващия сезон.

Астън Мартин започна по изключително труден начин тазгодишната кампания в световния шампионат. Британският отбор не разтълкува добре новите технически правила и разполагаше с един от най-бавните болиди на стартовата решетка. В един момент Астън Мартин дори заемаше последното място при конструкторите.

Астън Мартин представи първият пакет с актуализации в Барселона. След тези промени AMR22 започна да прилича на RB18. Въпреки съмненията за копиране, ФИА обяви колата на тима за легална, а от Ред Бул решиха да не подават протест. Астън Мартин продължаваше да развива своя болид в хода на сезона, макар това да не бе толкова бързи темпове заради бюджетния лимит.

През втората половина отборът от Силвърстоун постигна значителен напредък и спечели солиден актив от точки. По този начин Астън Мартин задмина отбори като Уилямс, Алфа Таури и Хаас. Причината за този напредък бе силното състезателно темпо. От друга страна Строл и Фетел продължава да изостават по време на квалификациите.

В крайна сметка Астън Мартин спечели еднакъв актив точки с Алфа Ромео. Отборът от Хинвил все пак завърши на шестото място при конструкторите заради по-добрите индивидуални резултати.

Строл коментира втория си сезон като пилот на Астън Мартин. Канадецът призна за трудностите, които е изпитват в началото на годината.

„Мисля, че наистина имахме трудности в началото на годината“, каза Строл, цитиран от F1.com.

„В началото на годината бяхме далеч от темпото, които искахме да имаме. Въпреки това момчетата свършиха страхотна работа по подобряването на автомобила“, добави пилотът на Астън Мартин.

„Знаете ли, представихме нов пакет в.. Мисля, че беше в Барселона. Това беше началото на промяната. Оттам нататък смятам, че развихме много автомобила през годината. Както казах, намирахме се в много по-конкурентна позиция след лятната пауза.“

„Преминахме от това, че през по-голямата част от времето не бяхме в състояние да спечелим точки само благодарение на темпото. След лятната пауза често бяхме в положение да спечелим точки.“

Строл похвали целия екип за добре свършената работа през последните няколко месеца. 24-годишният състезател се надява, че в началото на 2023-та Астън Мартин ще започне от мястото, на което финишира в Абу Даби.

„Момчетата свършиха чудесна работа по подобряването на автомобила. Определено  направихме големи крачки в правилната посока. Сега става дума за това да продължим да вървим в тази посока и в бъдеще.“

Догодина Строл ще си партнира с пилот като Фернандо Алонсо. Опитният испанец идва на мястото на Себастиан Фетел, който реши да се оттегли от F1. Испанецът тества тазгодишния болид на Астън Мартин в Абу Даби и призна, че има големи очаквания за следващия сезон.

Строл призна, че догодина се надява на по-чисти състезания и по-малко технически проблеми. Британският отбор не разполагаше с достатъчно надежден автомобил през годината. Също така канадецът участва в няколко инцидента, включително този с Алонсо в Остин.

„Мисля, че всичко е въпрос на чисти състезания. Искам да кажа, че когато погледна назад към последните няколко старта, смятам, че пропуснахме възможността да спечелим точки. Например в Остин и двата автомобила вървяха добре. За съжаление тогава аз катастрофирах, а Себ имаше проблем при спирането в бокса.“

„Затова там загубихме много ценни точки. И знаете ли, мисля, че става дума за съревнование. Ако сме бързи и конкурентоспособни, трябва просто да се възползваме от всяка една възможност и да спечелим повече точки“, завърши Ланс Строл.

Астън Мартин стана първият отбор, който обяви кога ще представи своя болид за 2023 г. Това ще се случи на 13 февруари в новата фабрика в Силвърстоун. Астън Мартин също така продължава работата по новия въздушен тунел, който трябва да бъде пуснат в експлоатация в средата на 2024 г.