Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Строл с наказание от три позиции за катастрофата с Латифи

Строл с наказание от три позиции за катастрофата с Латифи

1284
0
Ланс Строл
Ланс Строл, снимка: Пирели

Стюардите прецениха, че Ланс Строл е виновен за инцидента между него и Николас Латифи. Това доведе до наказие за пилота на Астън Мартин с три позиции. Към момента наказанието не предизвиква разместване на решетката, тъй като той остана последен в квалификацията, но би имало значение, ако някой от пилотите пред него също получи някакво наказание.

Освен това към суперлиценза на канадеца ще бъдат добавени 2 наказателни точки, с което вече ще има 7. При натрупване на 12 точки в рамките на година, той ще трябва да пропусне надпревара.

Катастрофата между двамата се случи в края на Q1. До Строл не бе записал бърза обиколка тъй като механиците на Астън Мартин работиха по колата на канадеца и той не можа да излезе на пистата по-рано. Латифи пък бе последен сред направилите бърз тур. Те се удариха между пети и шести завой по време на загряващата си обиколка. Ето какво гласи официалното изявление на стюардите:

„При изходът от 5-ти завой, Строл не изглеждаше да ускорява и се намираше по средата на трасето. Латифи направи опит да ускори и задмине Строл от дясната страна, докато Строл се движеше към десния край на пистата, където трасето се извива леко надясно към захода за шести завой. Последва контакт между предната дясна гума на Строл и задната лява гума на Латифи. Щетите по колите извадиха и двамата от квалификацията.“

„Стюардите намират Строл за пилота с основна вина за сблъсъка поради липсата му на осъзнаване, че Латифи предприема маневра за изпреварване.“

Ланс пък коментира, че Латифи е опитал да го изпревари в „странна“ част на трасето. Според него изпреварването не е трябвало да се случва в тази тясна част на пистата.

Червеният флаг в резултат от катастрофата все пак даде време на Астън Мартин да довършат работата си по колата на Фетел. Така германецът успя да запише бърза обиколка в първата за него квалификация през този сезон. Той остана 18-ти, подобрявайки времето на Латифи. Германецът сподели, че за него дори фактът, че е успял да излезе и да направи обиколка е страхотно постижение, предвид проблемите, които имаше.