Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Строл: В F1 продължава да има значение как харчиш парите си въпреки...

Строл: В F1 продължава да има значение как харчиш парите си въпреки лимита на бюджетите

934
0
Отмар Шафнауер, Лорънс Строл
Отмар Шафнауер и Лорънс Строл; снимка: Астън Мартин

Лорънс Строл е убеден, че дори при лимитиране на бюджетите във Формула 1 има значение за какво и как се харчат парите в Гран при отборите.

От сезон 2021 в F1 влезе в сила ограничение на бюджетите – годишните харчове трябва да възлизат на 145 милиона долара. На големите отбори бе даден шестмесечен срок, в който да съобразят организациите си спрямо новите изисквания. От 2022-ра лимитът ще е $140 млн., а за 2023-та – $135 млн. В ограничението не влизат пера като пилотските заплати, възнагражденията на най-високо платените трима души в мениджърския екип, разходите за маркетинг и т.н. Точно изключенията посочи Строл, цитиран от racer.com, говорейки за това как се харчат парите във Формула 1.

„Според мен парите винаги „говорят“ много високо, нали така? И това ще продължи. Наясно сме с ограничението на бюджетите. Наясно сме още с изключенията, които са извън лимитите“, заяви Строл

Лорънс Строл обясни, че според него винаги ще има значение колко и как харчиш. Това бе по повод началото на строежа на новата фабрика на тима в F1 Астън Мартин, който бе забавен заради коронавирус пандемията.

„COVID ни коства две години. Иначе всичко можеше да е завършено вече или да е почти завършено. Абсолютно, на 100% съм убеден, че тази фабрика ни е необходима, за да стигнем до победи в състезания. За успехи са нужни правилно ръководство, каквото вярвам, че в момента има в мое лице. След това трябва да финансираш проектите, да можеш да си позволиш да го правиш. Нужни са ти най-добрите хора в индустрията, както и да им предоставиш най-добрите инструменти за работа. Проектът за фабриката е в графата „инструменти и процеси на работа“. Вече разполагаме с екип от страхотни специалисти, но новата база ще позволи да привлечем и други.“

Проектът за новата фабрика е съобразен с ограничените бюджети. В базата ще се помещава не само отборът от Формула 1.

„Ще се помещава F1 екипът. Ще имаме специален департамент за технологични компоненти и разработката им. Към това ще добавим производството на специални елементи. И разбира се, ще съберем целия отбор, включително хората за аеротунела“, разясни още Лорънс Строл.

Разчетите не са напълно завършени, но според канадския милиардер цялата база ще събира около 1000 души.