Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сутил: Гран при на Япония ми е като втори домашен старт

Сутил: Гран при на Япония ми е като втори домашен старт

31
0
Адриан Сутил,Витантонио Лиуци

Пистата Сузука е сред любимите и на немския състезател на Форс Индия Адриан Сутил, който няма търпение отново да се състезава там.

– Плюс това ходенето в Япония за мен е малко като да се прибирам у дома, защото живях там в продължение на година през 2006-а, когато се състезавах в японската Формула 3 – каза германецът. – Имам прекрасни спомени от времето си страната. През онзи сезон карах четири пъти на Сузука, а освен това участвах в свободни тренировки с Мидланд, така че заедно със Силвърстоун и Хокенхайм това е третото ми домашно състезание – просто е свързано с моята лична история.

Техническото предизвикателство на пистата привлича повечето пилоти, които не се плашат от трудностите, свидетелства Сутил:

– На самото трасе има кажи-речи всеки завой, който можете да си представите и всеки има свои собствени трудности. 130R е просто уникален. Върви се на седма на пълна скорост и си на горната граница на лимита. Ако го преминеш правилно, винаги има награда. Спомням си миналата година как го взех на мокро със скорост като за сух асфалт – няма такова усещане!

Миналогодишният болид на Форс Индия VJM02 вървеше значително по-хубаво на бързи трасета, но наследникът му е добър на всякакъв тип конфигурации. Все пак VJM03 има малко по-добро поведение на трасе като Сузука и с оглед на миналогодишното състезание там Адриан е изпълнен с надежда.

– Уикендът ни на Сузука миналия сезон бе доста обещаващо. Бях четвърти на стартовата решетка, което беше прекрасно, но след това се случиха наказанията и инцидентът с жълтите флагове, така че отидох осми на грида и състезанието ни не се разви толкова добре. Темпото ни обаче бе на ниво и бяхме в състояние отново да покажем на всички, че сме сериозни състезатели. Вярвам, че ще е възможно да постигнем приличен резултат и сега. Понастоящем колата е по-конкурентоспособна на всякакви типове трасета, но въпреки това все още имаме леко предимство на конфигурации, изискващи ниско ниво на аеропритискане. Затова се надявам да сме силни като на Спа и Монца този сезон. Топ 10 в квалификацията и състезанието са напълно постижими и е необходимо да вземем такива класирания, защото битката за шестото място при конструкторите се затяга – заяви още немецът.