Начало Избрани Сузи Волф: Не е невъзможно отново да имаме жена в F1

Сузи Волф: Не е невъзможно отново да имаме жена в F1

1245
0
Сузи Волф
Сузи Волф, снимка F1

Сузи Волф е убедена, че е възможно отново да има жена състезател в F1. Директорът на F1 Academy обаче заяви, че осъществяването на тази цел ще отнеме много време.

В началото на този месец Сузи Волф стана управляващ директор на F1 Academy. Новите изцяло женски серии бяха създадени от ръководството на F1. Тяхната цел е подпомагането и развитието на млади таланти от женски пол, които след това да се реализират в различни ешелони на състезанията с едноместни болиди.

Сузи Волф е бивш автомобилен състезател и е последната жена, взела участие в официална сесия за Гран при. Британската бе тест пилот на Уилямс през 2014 и 2015 г. В този период тя взе участие в общо четири свободни тренировки. Освен това тя е прекарала няколко години в немския автомобилен шампионат DTM

Волф е добре запозната с трудностите и предизвикателствата, които очакват младите състезателки от F1 Academy, които желаят да си проправят път в различните категории на моторните спортове.

„Бил съм на тяхно място когато се състезавах се на международно ниво в картинга. Винаги съм се чудила как да направя крачката към младежката формула, защото това е огромен скок напред. Затова смятам, че F1 Academy ще бъде перфектната дестинация за тези млади момичета“, сподели Волф пред Sky Sports News.

„Количеството време на пистата и фактът, че си с някои от най-добрите отбори от младежката формула, означава, че си на чудесна траектория да започнеш кариерата си в едноместната формула и да направиш прогрес.

„Времето на пистата и тази мрежа за подкрепа ще бъдат ценни за тях. Следователно те извлекат най-доброто от себе си и наистина ще се опитат да направят стъпка нагоре по стълбицата.“

В историята на F1 има пет състезатели от женски пол, които са се включили в шампионата. Това са Мария Тереза де Филипис, Лейла Ломбарди, Дивина Галица, Дезире Уилсън и Джована Амати. Всички те са опитали да участват в поне една Гран при. Но в крайна сметка само Де Филипис и Ломбарди успяват да застанат на стартовата решетка на F1

Сузи Волф е убедена, че в бъдеще може да бъде добавено поне още едно име към този ограничен списък могат. Но от друга гледна точка, всеки нов състезател от женски пол трябва да оправдае огромните очаквания на Формула 1.

„Не е невъзможно отново да имаме жена в F1. Но първо трябва да се премине през различни серии, включително F1 Academy. От гледна точка този опит е толкова важен, особено при предаването му на следващото поколение.“

„Аз имам пълната подкрепа на F1 зад F1 Academy. Това означава, че имаме всички правилни хора, които да вземат правилните решения, които ни гледат и подкрепят когато се появи такъв талант.“

„Трябва да управляваме очакванията си, защото това ще отнеме време. Става дума за увеличаване на броя на талантите, повишаване на осведомеността и вдъхновяване на следващото поколение да дойде и да направи този спорт по-достъпен за тези, които искат да се занимават с него.

„Това определено ще отнеме няколко години. Мисля, че можем да постигнем истински успех в краткосрочен план. Но за да намерим успешно момиче, което да се състезава в F1, трябва да мислим в средносрочен и дългосрочен план, което означава, че трябва да сме много търпеливи“, завърши Сузи Волф.