Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Световни шампиони от F1 отдадоха почит на Стърлинг Мос

Световни шампиони от F1 отдадоха почит на Стърлинг Мос

1943
0
Стърлинг Мос
Сър Стърлинг Мос; снимка: Мерцедес

Световните шампиони от F1 Деймън Хил, Найджъл Менсъл и Джеки Стюарт отдадоха почит на Стърлинг Мос. Тримата бяха част от благодарствена служба в памет на легендарния британец, която се проведе вчера в Лондон.

На церемонията присъстваха около 2000 души. Сред тях имаше пилоти от различни моторспорт категории, както и роднини и приятели на Стърлинг Мос. Тук беше шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер, комикът Роуън Аткинсън и множество фенове, които успяха да си осигурят билети. Всички те бяха част от церемонията в Уестминстърското абатство, за да отдадат почит на Мос

На церемонията присъстваше и Негово кралско височество херцога на Кент, както и братовчедът на бившата кралица Елизабет II принц Майкъл Кентски. Синът на Хуан Мануел Фанджо също долетя от Аржентина, за да бъде част от церемонията. Петкратният световен шампион беше съотборник с Мос в тима на Мерцедес през 50-те години на миналия век.

Това беше първата възможност за организиране на събитие в чест на живота на Стърлинг Мос. Британецът почина на 90-годишна възраст през април 2020 г. след дълго боледуване.

Дългогодишният приятел на Мос Джеки Стюарт изказа трогателна благодарност. Трикратният световен шампион донесе със себе си оригиналния автограф, който е получил от Мос като дете. Стюарт е присъствал на специална среща край шотландските граници, за да се срещне с тогавашния си идол.

Стюарт обясни, че Мос винаги е изписвал цялото си име за автографи. Това е било черта, която той уважава, както и нещо, което той самият е възприел през цялата си кариера. Той разказа и как малко след като печели световния шампионат през 1973 г. бива спрян от пътен полицай заради караше с превишена скорост.

След като свалил прозореца, Стюарт не могъл да повярва, когато полицаят му казал: „Кой си мислиш, че си, Стърлинг Мос?“

На службата бяха прочетени и слова от бившия редактор на Аутоспорт Саймън Тейлър, херцога на Ричмънд и легендата на спортните автомобили Дерек Бел. Синът на легендарния пилот- Стърлинг Елиът Мос, също прочете откъс от лично писмо от баща си.

„Напомням ти, че всичко, което си струва да се постигне, има своята цена“, се казва в писмото.

„Ако имате късмет, може никога да не получите сметката. Но не разчитайте на това. Преди да започнете, бъдете сигурни, че сте готови да платите цената. Аз бях и го направих и не съжалявам за това.“

Стърлинг Мос записва 66 участия в F1 в периода 1951-1961 г. Британецът кара за отборите на HWM, Мазерати, Мерцедес, Вануол, Купър и Лотус. Мос записва 16 победи, 16 полпозишъна и 24 подиума. Въпреки тези постижения той никога не става световен шампион и финишира втори през 1955, 1956, 1957 и 1958 г.

Мос претърпява тежка катастрофа на пистата в Гудууд в началото на 1962-ра. В резултат на това той е принуден да прекрати кариерата си в F1. Британецът все пак продължава да кара в различни състезания със спортни автомобили и взима участие в много исторически надпревари.