Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Това представяне не е изненада за нас, заяви Бътън

Това представяне не е изненада за нас, заяви Бътън

34
0
Дженсън Бътън

Пилотите на Макларън Дженсън Бътън и Кевин Магнусен ще заемат последна редица на стартовата решетка за Гран при на Австралия.

Двамата станаха съответно 17-ти и 18-ти в квалификацията на пистата Албърт парк (Мейнър Маруся не участва в сесията). Разликата между времето на спечелилия полпозишън Люис Хамилтън и това на Бътън бе 5,095 сек.

„Това ниво на представяне не е изненада за нас”, посочи Дженсън. „Още от зимните тестове бяхме наясно, че темпото не е налице и знаехме, че няма да сме конкурентоспособни тук. Усещането в колата обаче е положително. Знам колко сме назад, но основата съществува, а ние работим, трупаме опит и се учим с всяка измината обиколка. А това всъщност е нещото, което ме впечатлява – успяхме да разрешим всеки проблем, с който се сблъскахме през първия си състезателен уикенд заедно (с Хонда). МР4-30 е важен за бъдещето на Макларън-Хонда автомобил. Надпреварата ще е трудна за нас. Още не сме покривали състезателна дистанция, най-дългата ми серия е от 12 тура.”

Магнусен обясни, че при него първото излизане в Q1 не се получи, а при второто имал малък проблем с двигателя.

„Това обаче нямаше кой знае какво значение, тъй като ни бе нужен и малко късмет, за да се класираме за Q2. Що се отнася до утрешното състезание, то за него не сме съсредоточени върху гоненето на точки – това всъщност в момента не е възможно. Но ще сме в надпреварата, за да учим. Още нямаме направена състезателна дистанция, така че прогресът утре ще е важен. Дори да не успеем да финишираме, ще има нещо полезно, което да извлечем”, добави Кевин.

Рейсинг директорът Ерик Булие каза, че едва ли е нужно да споменава какво огромно разочарование са преживели всички в Макларън-Хонда след този резултат в първата за сезона квалификация. Той повтори думите на Рон Денис от предсезонната подготовка, че пред тима от Уокинг има „планина за изкачване”. „Ние обаче ще го направим”, продължи Булие. „Макларън съществува, за да печели. Тази амбиция гори (у нас) толкова силно, колкото винаги досега. Надпреварите са неделима част и от корпоративната култура на Хонда. Те също ще сторят всичко по силите си. И в крайна сметка ще печелим.”

Шефът на Хонда за F1 Ясухиса Араи първо благодари на пилотите за вярата и решимостта им. След това и той посочи, че отборът не се намира в желаната позиция, но упоритият труд и позитивността на състезателите помагат на целия тим да върви напред.

„За съжаление днешните по-високи температури не помогнаха при избраните за уикенда консервативни карти за управление. От самото начало решихме да не рискуваме с двигателите от първото състезание. Макларън и Хонда изминаха дълъг път от началото на този проект, но предстои още много. Сигурен съм обаче, че ще продължим да правим прогрес – първата стъпка към него е утрешното състезание”, каза още Араи.