Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Диди Матешиц: С клиентски мотор просто нямаме никакъв шанс

Диди Матешиц: С клиентски мотор просто нямаме никакъв шанс

68
0
Дитрих Матешиц
Дитрих Матешиц; снимка: Мирко Щанге

Ред Бул вече е все по-далеч от своите успехи и това със сигурност не се харесва на Дитрих Матешиц. След преминава от атмосферните двигатели към нови хибридни задвижващи системи отборът все пак успя да спечели три победи благодарение на Даниел Рикиардо. През тази година обаче проблемите са много повече и липсата на достатъчно надеждност на двигателите обтяга отношенията между Ред Бул и Рено.

„През 2016 г. няма да имаме алтернатива на двигателите на Рено“, коментира Матешиц пред Speedweek.de на пистата Ред Бул Ринг слуховете, че отборът му преговаря с Ферари. Той обаче не е доволен от това, че ще получава клиентски мотор, защото според него никога няма да има шанс да стане отново шампион.

„Получаваш двигател, който е достатъчно добър, за да крадеш точки от преките си конкуренти. Той обаче никога няма да е достатъчно добър, за да биеш заводския отбор, който ти предоставя този агрегат.

С клиентски мотор просто нямаш никакъв шанс. И ние просто губим удоволствието. Ние не сме добри губещи.“

Дали това означава, че Ред Бул ще излезе от спорта? Или ще остане до изтичането на договора, който самият той е подписал?

„Колко отбори са излезли от Формула 1 въпреки договорите си? Не можеш да задържиш някого, който иска непременно да напусне“, завършва Матешиц.

Той не губи надежда, че Рено ще отговорят на предизвикателството отправено им от Мерцедес и Ферари. Французите обявиха, че са подготвили допълнителни подобрения на задвижващите системи за състезанията след лятната пауза. Ако те не дадат желания резултат обаче е възможно производителят да се оттегли дори и след края на настоящия сезон. Тогава Ред Бул ще трябва да търси нов доставчик на двигатели. При наличието само на Мерцедес, Ферари и Хонда обаче изборът е доста ограничен.