Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тайната на Уилямс е по-бързо развитие спрямо съперниците според Саймъндс

Тайната на Уилямс е по-бързо развитие спрямо съперниците според Саймъндс

30
0
Пат Саймъндс

Тайната за доброто представяне на Уилямс до настоящия момент от сезона във Формула 1 е по-бързо развитие спрямо съперниците, смята техническият шеф на отбора Пат Саймъндс.

Уилямс има огромен напредък в сравнение с миналогодишното си представяне. През 2013 г. отборът от Гроув записа едва пет точки за цялата състезателна година. През 2014-та има три подиума, един полпозишън и 135 точки до лятната пауза в шампионата.

– Вярвам, че ние просто се развиваме по-бързо спрямо съперниците си. Значително подобрихме аеродинамиката, което е доста впечатляващо, защото новите правила позволяват само малки стъпки в тази област. Как го постигнахме? Процедираме логично. След пристигането си в Уилямс изкарах известно време само в наблюдение. Чувствах паниката на отбора. Те смятаха, че всичко би трябвало да работи добре, ако успеят да сложат достатъчно нови части на колата. Очевидно е, че не е така. Тази година имаме по-малко компоненти за одобрение в сравнение с миналия сезон и съм горд, че всички те проработиха с изключение на едно ново задно крило. А дори то се нуждаеше от съвсем малки промени, за да се постигне нужното поведение и ние ги направихме – обясни Саймъндс.

Уилямс са с по-малък бюджет от Макларън и Ферари, но заедно с Форс Индия демонстрират през 2014 г., че повечето средства не винаги означават по-голям успех. Саймъндс отбеляза, че хората говорят за чудо, но той посочва, че всъщност става дума само за нормална, логична работа в инженерния департамент:

– Добрата новина за Уилямс е, че тук работят наистина добри специалисти. Знаят как да работят, но не и какво би следвало да правят. Това направи работата ми лесна. Не сме наводнили компанията с високоплатени, прочути конструктори, а оправихме слабости тук-там, подсилихме някои отдели. Извлякохме от хората повече – от същите хора, които вече си бяха в тима. Беше невероятно. В този отбор нямаше самочувствие при пристигането ми. Затова реакциите им бяха толкова панически.

Разликата в усещането пролича наскоро и в казаното от заместник-шефа на отбора Клер Уилямс. Тя заяви, че не вижда причина тимът да не се бори за втората позиция в конструкторския шампионат.

Шефът на отдела за представяне Роб Смедли, който работи пряко със Саймъндс, пък заяви, че Уилямс са с шест до девет месеца по-напред в развитието си, отколкото той е очаквал при присъединяването си към тима. Бившият рейс инженер на Фелипе Маса се присъедини към екипа малко след началото на сезона.