Начало Рали Тойота представи новия Ярис WRC и Латвала

Тойота представи новия Ярис WRC и Латвала

19
0

Тойота представи официално новия Ярис WRC и изцяло финландския пилотски състав, с които ще се състезава в световния рали шампионат догодина. На събитието бе потвърдено присъединяването на Яри-Мати Латвала към екипа.

„За мен е огромно удоволствие да представя колата, с която ще се състезаваме във WRC”, заяви на церемонията председателят на компанията Акио Тойода. „Бих искал да изразя благодарността и уважението си към феновете, очаквали този ден в продължение на 17 години. Ще сторим всичко по силите си, за да покажем, че Тойота наистина се завърна в световните ралита.”

„Когато през 2014 г. отидох на рали Финландия като зрител, много фенове ме питаха кога Тойота ще се завърне в надпреварите. Шест месеца по-късно решихме отново да влезем във WRC.”

„Бих искал да използвам тази възможност, за да изразя уважението си към всички, създали силна връзка между ралитата и Тойота, оставили следа в паметта на хората, включително покойният Ове Андерсон, който стартира отбора на марката през 70-те години на миналия век. Бьорн Валдегард също го няма вече, но той катапултира Тойота към славата през 80-т. Карлос Сайнц, Юха Канкунен и Дидие Ориол пък печелеха шампионати за компанията през 90-те.”

Ярис WRC е създаден според новите технически правила на ФИА и е представител на новото поколение рали автомобили с по-висока мощност и по-агресивен външен вид.

„Автомобилът ни има невероятен потенциал”, убеден е шефът на отбора Томи Макинен. „Новите правила дадоха значително по-голяма свобода на екипа относно колата. Все още не сме изпробвали всичко, но можем да кажем, че автомобилът е стабилен и бърз. Нямам търпение да видя резултатите му в състезателни условия.”

Латвала и Юхо Ханинен ще се състезават с Ярис WRC, а шампионът във WRC2 за 2016 г. Есапека Лапи ще е тест пилот на екипа.

„Започнах рали кариерата си през 2001 г. с Тойота Корола. Първата ми силна кола в световния шампионат бе Корола WRC – в Естония през 2003 г. Така че за мен чувството е като да се прибера у дома”, коментира Латвала. „Радвам се, че ставам част от отбора и че започвам ново приключение с този тим.”

Ханинен участва в разработването на новата кола, а Лапи е високо ценен като един от най-забележителните млади таланти в ралитата.

„Това е огромна възможност за мен и навигатора ми Яне Ферм – истинска сбъдната мечта”, сподели Есапека. „И двамата се трудихме упорито през годините, за да стигнем дотук. Безкрайно съм благодарен за дадения ми шанс. Нямам търпение да започна тестовата програма.”

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.