Начало Рали Тойота представи новия Ярис WRC и Латвала

Тойота представи новия Ярис WRC и Латвала

38
0

Тойота представи официално новия Ярис WRC и изцяло финландския пилотски състав, с които ще се състезава в световния рали шампионат догодина. На събитието бе потвърдено присъединяването на Яри-Мати Латвала към екипа.

„За мен е огромно удоволствие да представя колата, с която ще се състезаваме във WRC”, заяви на церемонията председателят на компанията Акио Тойода. „Бих искал да изразя благодарността и уважението си към феновете, очаквали този ден в продължение на 17 години. Ще сторим всичко по силите си, за да покажем, че Тойота наистина се завърна в световните ралита.”

„Когато през 2014 г. отидох на рали Финландия като зрител, много фенове ме питаха кога Тойота ще се завърне в надпреварите. Шест месеца по-късно решихме отново да влезем във WRC.”

„Бих искал да използвам тази възможност, за да изразя уважението си към всички, създали силна връзка между ралитата и Тойота, оставили следа в паметта на хората, включително покойният Ове Андерсон, който стартира отбора на марката през 70-те години на миналия век. Бьорн Валдегард също го няма вече, но той катапултира Тойота към славата през 80-т. Карлос Сайнц, Юха Канкунен и Дидие Ориол пък печелеха шампионати за компанията през 90-те.”

Ярис WRC е създаден според новите технически правила на ФИА и е представител на новото поколение рали автомобили с по-висока мощност и по-агресивен външен вид.

„Автомобилът ни има невероятен потенциал”, убеден е шефът на отбора Томи Макинен. „Новите правила дадоха значително по-голяма свобода на екипа относно колата. Все още не сме изпробвали всичко, но можем да кажем, че автомобилът е стабилен и бърз. Нямам търпение да видя резултатите му в състезателни условия.”

Латвала и Юхо Ханинен ще се състезават с Ярис WRC, а шампионът във WRC2 за 2016 г. Есапека Лапи ще е тест пилот на екипа.

„Започнах рали кариерата си през 2001 г. с Тойота Корола. Първата ми силна кола в световния шампионат бе Корола WRC – в Естония през 2003 г. Така че за мен чувството е като да се прибера у дома”, коментира Латвала. „Радвам се, че ставам част от отбора и че започвам ново приключение с този тим.”

Ханинен участва в разработването на новата кола, а Лапи е високо ценен като един от най-забележителните млади таланти в ралитата.

„Това е огромна възможност за мен и навигатора ми Яне Ферм – истинска сбъдната мечта”, сподели Есапека. „И двамата се трудихме упорито през годините, за да стигнем дотук. Безкрайно съм благодарен за дадения ми шанс. Нямам търпение да започна тестовата програма.”