Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тайната на Ферари е уникално монтиране на двигателя

Тайната на Ферари е уникално монтиране на двигателя

41
0

Говори се, че тайната на болида на Ферари е уникалният ъгъл, под който е монтиран двигателят им.

Според данни на френското „Ауто Хебдо“ и на италианското „Гадзета дело Спорт“ двигателят на Скудерията е монтиран в болида F10 под ъгъл 3.5 градуса. Подобна концепция за преден наклон на двигателя е била използвана при новаторския Ероуз А2 от 1979 година. Благодарение на специфичния дизайн притокът на въздух под колата се насочва по-оптимално и по-прецизно преминава през по-модерния и голям двоен дифузьор.

Новото Ферари има много интересно механично решение: повечето от тайните му са скрити под каросерията“ – коментира техническият директор Алдо Коста. По този повод се появиха и слухове, че новаторското решение може да е свалило няколко десети в обиколка за F10.

Дизайнерът Николас Томбазис призна: „Дифузьорът е фундаменталният елемент. За да се оптимизира представянето на колата, ние променихме задната част и по-добре интегрирахме определени компоненти… При F10 дифузьорът е доста по-голям и по-ефективен спрямо миналия сезон.“

Негативният фактор при въпросното решение би се изявил в управлението на колата, тъй като центърът на тежестта в задната част е малко по-високо.