Начало WRC News Рованпера триумфира в рали Португалия и поведе във временното класиране

Рованпера триумфира в рали Португалия и поведе във временното класиране

478
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера триумфира в рали Португалия, пети кръг от сезон 2023 в WRC. Пилотът на Тойота записа първа победа за тазгодишната кампания в световния рали шампионат и втора поредна в Португалия. До него на подиума се качиха състезателите на Хюндай Дани Сордо и Есапека Лапи.

Рованпера поведе малко преди края на първия ден на рали Португалия. Действащият световен шампион показа отлична скорост по трудните чакълени пътища около Порто и не допусна никакви грешки. Рованпера записа първи успех след повече от 6-месечна пауза след като последната му победа бе в рали Нова Зеландия през октомври. Именно там младият финландец стана световен шампион

Рованпера бе неудържим и в събота след като спечели пет етапа в пет етапа и увеличи разликата преднината си на върха до близо една минута. В крайна сметка Рованпера завърши с аванс от 54.7 секунди спрямо втория Дани Сордо.

„Мина твърде много време, но най-накрая се завърнахме на върха“, сподели Рованпера. „Трябва да изкажа големи благодарности на Йоне (Халтунен, навигатор) и на екипа на Тойота, които през цялото време те се стремят и вървят напред“, добави звездата на Тойота. Освен победата, Рованпера беше най-бърз и в пауърстейджа на рали Португалия.

Втори завърши Дани Сордо с Хюндай. Испанският ветеран заемаше тази позиция през по-голямата част от състезанието. В крайна сметка Сордо записа първи подиум от началото на сезон 2023 в WRC. Трети завърши Есапека Лапи също с Хюндай. Финландецът записа второ поредно качване на почетната стълбичка след това в рали Хърватия.

Четвърти остана От Танак. Пилотът на М-Спорт Форд имаше сериозни проблеми с гумите, които му попречиха да се бори с Рованпера. Световният шампион от 2019 г. успя да ограничи щетите и да спечели ценни точки за отбора на Малкълм Уилсън след отпадането на съотборника му Пиер-Луи Лубе. Танак даде второ време в паурстейджа на рали Португалия. Останалите три позиции в този етап заеха Лапи, Такамото Кацута (Тойота) и Сордо.

Петото място бе заето от Тиери Нювил. Пилотът на Хюндай започна деня на трето място преди повреда в турбокомпресора да го принуди да отстъпи две позиции.

„Очевидно това е същността на ралитата – възходи и падения. Това е един от най-жестоките спортове в света. Понякога ни се налага да се сблъскваме с подобни ситуации. Искам да аплодирам организаторите, които свършиха невероятна работа, както и зрителите“, каза Нювил.

Челната десетка допълниха пилотите от WRC2 Гас Грийсмит, Оливър Солберг и Андреас Микелсен с Шкода, Йоан Росел със Ситроен и Теему Сунинен с Хюндай.

Рованпера излезе на първо място във временното класиране благодарение на победата си в рали Португалия. Действащият световен шампион има актив от 98 точки. Втори е Танак с 81. Топ 5 допълват Ожие и Еванс с 69 и Нювил с 68. При конструкторите Тойота води пред Хюндай и М-Спорт Форд.