Начало WRC News Танак начело след първите два етапа на рали Мексико

Танак начело след първите два етапа на рали Мексико

254
0
От Танак, М-Спорт Форд
От Танак, снимка М-Спорт Форд

От Танак зае първата позиция след края на първия ден на рали Мексико. Надпреварата в Северна Америка е трети кръг от сезон 2023 в световния рали шампионат (WRC). Пилотът на М-Спорт Форд беше най-бърз в първите два етапа, които се проведоха снощи по улиците на град Гуанахуато. Втори на 1.7 сек. е световният шампион Кале Рованпера с Тойота. Третото място за момента е заето от Есапека Лапи. Състезателят на Хюндай изостава с 2.2 сек. от времето на Танак.

Снощи бе даден официалният старт на рали Мексико 2023. Надпреварата се върна в календара на WRC след тригодишно отсъствие. По традиция, първите два етапа се проведоха на фарове по улиците на Гуанахуато. Според правилата, автомобилите от WRC минаха два пъти 1.12-километровия етап на асфалт, като втория път караха отзад напред.

Танак даде най-добро време и поведе след края на вчерашния ден. Естонецът пристигна в Мексико с голяма доза самочувствие заради победата си в рали Швеция. Сега състезателят на М-Спорт ще преследван първа победа по тежките чакълени отсечки в Мексико. Танак обаче ще има трудната задача да отваря пътя в днешните отсечки

„Снощи беше малко забавно, но днес започва сериозната работата“, сподели Танак. „Когато пристигате тук, виждате че е пълно с тълпи от фенове и дори карате в тунел, най-който има доста хора. Това е нещо различно – те са наистина страстни. Приятно е да виждам цялата тази подкрепа“, добави пилотът на М-Спорт Форд.

Втори и трети финишираха Рованпера и Лапи. Двамата ще стартират веднага зад Танак и се радват, че няма да отварят днешните специални етапи в рали Мексико.

Четвърти и пети завършиха Тиери Нювил (Хюндай) и Себастиен Ожие (Тойота). Двамата записаха идентични времена и изостават с 2.8 сек. от времето на Танак. Ожие записа второто си участие за сезон 2023 в WRC. Осемкратният световен шампион триумфира за девети път в Монте Карло и сега ще търси седми успех в рали Мексико. Шести е съотборникът на Ожие и Рованпера Елфин Еванс. Британецът е на 3.4 сек. от времето на Танак.

Седмото място е заето от Дани Сордо. Опитният испанец отново е зад волана на Хюндай i20 N Rally1 след като пропусна състезанието в Швеция. Осми е Пиер-Луи Лубе (М-Спорт Форд), следван от Такамото Кацута (Тойота). Днес японецът празнува своя 30-ти рожден ден.

Десетото място във временното класиране е заето от пилота от WRC2 Емил Линдхолд с Шкода, докато частният пилот на М-Спорт Форд Джордан Сердеридис заема 17-тото място.