Начало WRC News Ожие записа рекордна девета победа в рали Монте Карло

Ожие записа рекордна девета победа в рали Монте Карло

660
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие спечели рали Монте Карло, първи кръг от сезон 2023 в WRC. Пилотът на Тойота водеше от началото до края на легендарното състезание и не остави никакъв шанс на съперниците си. Tова бе девета победа за Ожие в рали Монте Карло. Втори завърши световният шампион Кале Рованпера. Така Тойота записа двойна победа в надпреварата. Последното място на подиума бе заето от Тиери Нювил с Хюндай. Това бе и първи успех за Ожие с навигатора Венсан Ланде.

Ожие отново ще участва с ограничена програма през тази година. Французинът отново реши да се включи в рали Монте Карло, което на практика е домашна надпревара за него. Ожие показа отлична скорост по криволичещите планински пътища в Южна Франция и доминираше още от началото на първата отсечка.

Това бе девета победа за Ожие и втора с автомобил на Тойота. Преди това той триумфира с Пежо, Фолксваген, Форд и Ситроен. Благодарение на днешния си успех французинът излезе еднолично на първо място в класацията за най-много победи в рали Монте Карло и изпревари Себастиен Льоб.

„Огромно е. Обичам това рали. То е това, което ми даде мечтата да съм пилот още в самото начало. Също така съм много щастлив и заради Венсан. За него е истинска мечта да запише първата си победа в WRC“, сподели Ожие.

„Все още трябва да се наслаждаваме на тези моменти. Ето затова сме все още тук [WRC] и искаме да грабнем няколко победи като тази. Да спечелиш такъв знаменит успех в Монте e безценно“, добави състезателят на Тойота.

Второто място бе за Кале Рованпера. Световният шампион бе доволен от резултата си. Финландецът нямаше отговор на темпото на Ожие и изостана от него с повече от 15 сек. Все пак той спечели пауърстейджа и добави още пет точки към актива си във временното класиране.

„Беше добре. Смятам, че можем да бъдем наистина щастливи от второто място“, каза Рованпера.

Третото място в тазгодишното издание на рали Монте Карло бе заето от Тиери Нювил. Белгиецът се бореше с прегряване на  гумите на Пирели през цялата надпревара. Това не му позволи да продължи борбата си с Рованпера.

„Радвам се да започна сезона с подиум. Искам да изкажа големи благодарности на отбора на Хюндай, Мартин Видеге, както и моят екипаж за страхотна работа, която свършиха този уикенд“, заяви Нювил.

Четвърти завърши Елфин Еванс. Британецът имаше шанс да помогне за записването на тройна победа за Тойота преди да спука гума в петък. Петото място бе за От Танак. Пилотът на М-Спорт Форд изпитваше огромни затруднения през цялата надпревара. Естонецът все пак успя да финишира рали Монте Карло след като отпадна в последните три издания. Танак дори даде второ време в пауърстейджа и спечели още 4 точки.

„Предстои ни дълъг сезон. От друга страна, това е положително начало. Поне спечелихме няколко точки за разлика от предишните три години“, каза Танак.

Шести завърши Такамото Кацута с последната кола на Тойота. Японецът успя да завърши надпреварата макар да счупи част от задното си окачване. Седми и осми останаха Дани Сордо и Есапека Лапи от тима на Хюндак. Испанецът имаше проблем с хибридната система в днешния ден. Топ 10 допълниха състезателите от WRC2 Николай Грязин с Шкода и Йоан Росел със Ситроен. Частният пилот Джордан Сердеридис (М-Спорт) остана извън топ 20.