Начало WRC News Танак най-бърз в откриващия етап на рали Финландия

Танак най-бърз в откриващия етап на рали Финландия

412
0
От Танак, М-Спорт Форд
От Танак, снимка М-Спорт Форд

От Танак беше най-бърз в откриващия етап на рали Финландия. Пилотът на М-Спорт Форд измина 3.48-километровият участък в Харю за 2 мин. и 39 сек. Втори на 0.6 сек. финишира Тиери Нювил с Хюндай. Трети се класира Кале Рованпера. Състезателят на Тойота изостана с 0.7 сек. от времето на Танак.

Рали Финландия е кръг №9 от сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА (WRC). Състезанието се провежда по бързите чакълени пътища около град Ювяскюля в Централна Финландия. Тазгодишното издание на ралито има 22 специални етапа и е с обща дължина 320.56 км

Десетки хиляди запалени фенове излязоха по улиците на Ювяскюля, за да наблюдават началото на деветия кръг от световния рали шампионат на ФИА в Централна Финландия. Танак спечели първия етап, който се проведе на смесена настилка. Пилотът на М-Спорт спечели миналогодишното издание на рали Финландия и е фаворит и за победата през сезон 2023.

Танак има да си връща заради проблемите в рали Естония. Тогава пилотът на М-Спорт Форд получи повреда по време на шейкдауна. Това наложи смяна на двигател, която на свой доведе до петминутното наказание. Това попречи на Танак да се бори за победа у домашната си надпревара

Световният шампион е печелил три пъти във Финландия. Два от тези успеха са с Тойота, докато последният с е Хюндай. Сега Танак няма да се спре пред нищо, за да спечели и тазгодишното издание на чакълената надпревара.

„Ще опитаме и ще се постараем да спечелим. Нека да видим докъде ще стигнем. Тези, срещу които се борим, очевидно са много силни и трябва да дадем всичко от себе си, за да ги победим“, сподели Танак.

Втори финишира Тиери Нювил. Състезателят на Хюндай също е фаворит за победата, особено като се има предвид скоростта му на чакъл. Трети в подреждането е Кале Рованпера. Действащият световен шампион удари бордюр в първия етап, но за щастие нямаше сериозни поражения в своята кола.

„Усещането е невероятно. Почти чувам хората от вътрешността на колата и знам колко е шумно. Чувството в колата е толкова невероятно, особено когато знаеш, че атмосферата е толкова страхотна“, заяви Рованпера. Пилотът на Тойота записа убедителен успех в Естония и се надява да спечели за първи път пред домашна публика.

Четвърти е Есапека Лапи с Хюндай. Финландецът записа първия си и единствен до този момент успех в WRC именно тук през 2017 г. Сега Лапи иска да се качи на подиума и защо не да триумфира за втори път на рали Финландия. Той изостава с 1.8 сек. от времето на Танак. Пети е Елфин Еванс с Тойота, следван от Пиер Луи-Лубе (М-Спорт Форд), Такамото Кацута (Тойота), Теему Сунинен (Хюндай) и Яри-Мати Латвала (Тойота).