Начало WRC News Танак: Победата в Швеция беше емоционална

Танак: Победата в Швеция беше емоционална

308
0
От Танак, М-Спорт Форд
От Танак, снимка М-Спорт Форд

От Танак заяви, че победата му в рали Швеция е била „емоционална.“ Пилотът на М-Спорт Форд призна, че не е имал големи очаквания към втория кръг от сезон 2023 в WRC като се има предвид проблемите, които изпитваше в Монте Карло.

Танак се отправи към Швеция с много ниски очаквания. Естонецът призна, че все още не е свикнал напълно с автомобила Форд Пума Rally1. Това бе едва второ рали за Танак откакто той се върна в М-Спорт Форд. Преди това той бе караше за британския екип до края на 2017 г.

В началото на тази година Танак се върна в М-Спорт Форд след като напусна Хюндай. Световният шампион от 2019 г. реши да напусне предсрочно южнокорейския производител след като така и не успя да разкрие пълния си потенциал.

Танак спечели само един от общо 18 специални етапа на рали Швеция 2023. Въпреки това той грабна победата заради своето невероятно постоянство.

Пилотът на М-Спорт Форд успя да надделее в напрегнатия двубой с Крейг Брийн. Единственият проблем на естонеца беше пробив на предна лява гума в съботния 15-и етап, който за щастие така и не доведе до голяма загуба на време.

Това бе първа победа за Танак от рали Ипр 2022, както и първа за М-Спорт Форд от миналогодишната надпревара в Монте Карло. Благодарение на този успех той се изкачи на първо място във временното подреждане.

„Победата в Швеция беше емоционална. Когато дойдохме на ралито нямахме големи очаквания и дори не вярвахме да сме в борбата за подиума“, сподели Танак.

„Това е доста впечатляващо. Можехме да разберем, че никога няма да бъдем най-бързи, но все пак успяхме да поддържаме доста високо средно темпо. Благодарение на това, както и на момчетата около нас, които правеха някои грешки и бяха малко непоследователни увеличихме шансовете си за успех.“

„Това е страхотен старт [на шампионата] и вероятно не е такъв, отколкото очаквахме. Със сигурност можем да се подобрим много през тази година. Единствено от момчетата зависи колко бързо ще успеем да го направим. Планът е да се продължаваше да се вдигаме. Надявам се, че когато нещата се получат, ще можем да бъдем малко по-конкурентоспособни във всяка една надпревара“, добави пилотът на М-Спорт Форд.

Междувременно шефът на М-Спорт Форд Малкълм Уилсън смята, че тази победа се дължи на страхотната работа на Танак. Британецът очаква успехът да повдигне духа в отбора след трудната кампания през 2022 г.

„Всички свършиха добра работа. Ние наистина не бяхме най-бързият автомобил. Ако трябва да бъда честен, От просто свърши страхотна работа“, заяви Уилсън.

„Начинът, по той се разви през годините, е невероятен. Вижда се, че Танак има спечелен световен шампионат и е много ясно да се види какво е донесъл на отбора.“

„Фантастично е отново да имаш лидер като него. Това кара всички в отбора да се издигнат на по-висока предавка. Разбира се, когато той постигне такъв резултат, това дава на всички мотивация, ентусиазъм и вяра. Никога не съм го губил [вярата], но винаги е трудно за момчетата и момичетата, които участват и се трудят неуморно. Чудесно е, че можем да постигнем такъв резултат още в началото.“

„След Монте Карло хората може и да са си помислили нещо. Не трябва да забравяте, че Танак не беше завършвал там от три години. Тогава той реши да не натиска максимално ако трябва да съм честен.“

„Беше наистина трудно [миналата година]. Аз никога не съм губил вяра в момчетата и момичетата на М-Спорт, както и в момчетата от Форд. Също така съм благодарен и от това, че все още разполагаме с автомобил, който може да се класира на световно ниво. За щастие това се доказа отново на това рали“, завърши Малкълм Уилсън.