Начало WRC News Танак спечели тазгодишното издание на рали Швеция

Танак спечели тазгодишното издание на рали Швеция

684
0
От Танак
От Танак, снимка Ред Бул Контент Пуул

От Танак спечели тазгодишното издание на рали Швеция. Снежната надпревара е втори кръг от сезон 2023 в WRC. Пилотът на М-Спорт Форд изпревари с 18.7 сек. Крейг Брийн с Хюндай. Трети остана Тиери Нювил също с Хюндай. Белгиецът изостана с 20 сек. от победителя Танак.

Танак поведе след края на вчерашния ден. Състезателят на М-Спорт Форд записа само един етапен успех, но в крайна сметка стигна до успеха благодарение на невероятното си постоянство. Това бе първа победа на Танак за сезон 2023, втора в Швеция и общо трета с М-Спорт. Преди това той бе част от отбора на Малкълм Уилсън в периода 2011-2017 г. Това също така бе и първи успех за него зад волана на Форд Пума Rally1.

„Това очевидно означава много за мен- да вляза в нов автомобил и да се представя толкова добре пред тези момчета [М-Спорт]. За тях е голямо усилие да се борят срещу толкова големи производители“, сподели Танак след края на рали Швеция.

„Сигурен съм, че те получават доста стрес от мен, но щом го доставям, значи всички печелим. Страхотно е отново да съм част от този отбор“, добави състезателят на М-Спорт Форд.

Втори финишира Крейг Брийн. Пилотът на Хюндай водеше до средата на вчерашния ден на рали Швеция. За съжаление той имаше проблеми с гумите на Пирели и повреда в хибридната система. Ирландецът започна да изостава в края на третия ден и за капак получи 10-секундно наказание заради закъснение за един от етапите. Брийн получи нареждане от Хюндай да намали темпото си и да позволи на Нювил да мине пред него. Ирландецът обаче така и не намали скоростта си и завърши с 1.3 сек. пред своя съотборник.

Четвърти завърши Кале Рованпера. Световният шампион така и не успя да се включи в борбата за победата в рали Швеция 2023. В крайна сметка пилотът на Тойота изостана с 25.1 сек. спрямо Танак.

Петото място бе заето от Елфин Еванс. Британецът така и не се чувстваше комфортно зад волана на Тойота Ярис Rally1 и дори имаше няколко сблъсъка в снежни преспи. В крайна сметка той успя да минимализира загубите и да донесе ценни точки за Тойота в шампионата при конструкторите.

Шести финишира съотборникът на Танак Пиер-Луи Лубе. Французинът загуби повече от минута в последния етап заради технически проблем. В крайна сметка обаче той успя да закара своя Форд Пума Rally1 до финала и да запише първо завършване на рали Швеция откакто кара в най-високия клас на световния рали шампионат.

Зад Лубе остана Есапека Лапи. Пилотът на Хюндай се бореше за място на подиума преди да излезе от пътя в събота и да загуби няколко минути. Така финландецът трябваше да се задоволи със седмото място. Топ 10 допълниха състезателите от WRC2 Оливър Солберг (Шкода), Оле Кристиан Вийби с Фолквваген и Сами Падажари (Шкода). В пауърстейджа Лапи даде най-добро време, следван от Еванс, Рованпера, Танак и Брийн.

Благодарение на днешния си успех Танак излезе на първо място във временното класиране за сезон 2023 в WRC. Естонецът има актив от 41 точки. Втори е Рованпера с 38 следван от Нювил с 32. Еванс с 29 и Ожие с 26. При производителите Тойота води с 80 пункта пред Хюндай с 66 и М-Спорт Форд с 51.