Начало Rally Танак победи в Португалия, Нювил и Ожие се качиха на подиума

Танак победи в Португалия, Нювил и Ожие се качиха на подиума

430
0
От Танак, рали Португалия 2019
От Танак; снимка: Тойота Рейсинг

От Танак спечели седмия кръг от тазгодишния световен рали шампионат (WRC). Той бе най-бърз в надпреварата в Португалия. На подиума заедно с него се качиха Тиери Нювил и Себастиен Ожие. Те се възползваха максимално се от драматичната неделя, която преживя Крис Мийк.

Британският пилот имаше само една задача за последния ден на ралито – да опази втората си позиция. Той преодоля успешно сутрешните отсечки, но в предпоследната настъпи драмата. Мийк се завъртя, вдигна огромен облак прах и за момент загуби ориентация. Върна се в правилната посока, но забавянето му бе достатъчно, за да изпусне второто място. В последната състезателна дистанция пък се удари малко след старта и този път изобщо не можа да потегли. Маршалите извадиха автомобила му от гората, където бе спрял.

Томи Макинен опита да смекчи ситуацията с обяснението, че подобни неща се случват в спорта. Реално обаче в петък трите коли на екипа му оглавяваха класирането в рали Португалия, а на финала бе останала само една от тях.

Докато маршалите се опитваха да обезопасят трасето, Ожие се снимаше с фенове на финала.

Нювил и Танак бяха последни в отсечката и изчакваха реда си

Забавянето означаваше, че прахолякът в състезателната дистанция се слегна и видимостта на белгиеца бе чудесна. Условията бяха прилични и за Танак. Естонецът не бе най-бърз в този етап – Ожие спечели пауърстейджа, а От взе победата в надпреварата.

Прекъсването заради катастрофата на Мийк бе второ за последната отсечка. Малко по-рано Гас Грийнсмит се приземи лошо след скок и препречи трасето, заради което Яри-Мати Латвала трябваше да премине с ниско темпо. Маршалите успяха да преместят Форд-а на британеца и останалите екипажи преодоляха нормално дистанцията.

След рали Португалия Ожие остава начело в генералното класиране за шампионата

Танак дори коментира след финала си, че е върнал малко газта, за да не вземе повече точки от французина в пауърстейджа – искал да го остави да чисти пътя и в Сардиния.