Начало Rally Танак с над 17 сек аванс в Португалия

Танак с над 17 сек аванс в Португалия

417
0

От Танак поведе уверено в рали Португалия, седми кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. Втори и трети в генералното класиране са съотборниците му Яри-Мати Латвала и Крис Мийк – съответно на 17,3 и 22,8 сек. Финландецът за момент спря в отсечка, но успя да потегли наново. Британецът пък имаше проблеми с интеркома и се наложи навигаторът му Себ Маршал да използва знаци, за да подава инструкциите.

Дани Сордо поведе в началото на деня. Испанецът се възползва от по-задната си позиция в стартовия ред.

Второто време на Танак в първата петъчна отсечка обаче бе още по-впечатляващо, тъй като излизаше втори в състезателните дистанции

„Представянето в петък е ключово за останалата част от уикенда. Излизахме в отсечките след [Себастиен] Ожие, което означаваше прахоляк и много камъчета. Предизвикателството е огромно”, коментира От след първата отсечка.

Той излезе начело още във втората отсечка за петъка. „Успяхме да си осигурим добра позиция за утре. Сега остава да си довършим работата”, бе коментарът му в края на деня.

Междувременно Сордо и съекипникът му в Хюндай Себастиен Льоб изостанаха драматично заради технически проблеми. Испанецът спира на няколко пъти, което му коства 18 минути. Деветкратният световен рали шампион пък загуби около 16 минути. Шефът на тима Андреа Адамо предположи, че проблемът е в горивната система и каза, че вероятно знае къде е повредата.

Тиери Нювил с третия Хюндай i20 WRC Coupe заема четвърта позиция след първия ден на надпреварата. Белгиецът е на 24,2 сек от Танак – съвсем близо до Мийк.

„Денят определено бе разочароващ. Случилото се с две от трите ни коли е неприемливо. Не е на нивото на отбор, който иска да спечели световния шампионат. Трябва да реагираме бързо. От друга страна е необходимо да отбележим невероятното представяне на Тиери след катастрофата му в Чили”, отбеляза Адамо.

Себастиен Ожие е пети в подреждането

Шесткратният носител на WRC короната очакваше трудности, тъй като чистеше трасето за всички след себе си.

„Очаквано настилката е доста хлъзгава. Трябва да се борим колкото можем”, каза пилотът на Ситроен.

Тимът на М-Спорт бе с чудесно представяне през първия ден от рали Португалия въпреки отделни спънки. Сутринта Теему Сунинен вървеше трети, но постепенно изостана. Проблем със спирачките го забави допълнително и до края на деня отиде шести, на 6,4 сек пред Гас Грийнсмит. Британецът дебютира този уикенд зад волана на WRC автомобил. Преди ралито той заяви, че не си поставя определени цели и ще се наслаждава на всяка минута от изживяването.