Начало WRC News Танак с минимална преднина в рали Финландия

Танак с минимална преднина в рали Финландия

386
0
От Танак
От Танак; снимка: Хюндай

От Танак води в рали Финландия, осми кръг от световния шампионат за 2022 г., с минимална преднина от 3,8 секунди. Пилотът на Хюндай е следван от три екипажа на Тойота. Есапека Лапи е на втора позиция, Елфин Еванс – на 19,3 сек от естонеца, а лидерът в генералното класиране Кале Рованпера е четвърти (+21 сек).

Танак, който има две победи в супер бързата надпревара близо до Юваскила, излезе начело още в първата отсечка в петък. Първата състезателна дистанция късно в четвъртък вечер бе спечелена от Тиери Нювил. Белгиецът обаче отстъпи назад, докато От опази лидерството, което на моменти висеше на косъм. Танак имаше грижи с настройките и това допълнително го изнервяше по време на първия етап. Въпреки това естонецът остана пръв, удържайки атаките на Лапи, също победител във Финландия.

„Вървим определено по-добре, отколкото очаквахме“, заяви Танак

„Със сигурност не мислехме, че ще сме част от битката за победата. Затова е толкова окуражаващо да завършим деня на първа позиция. Момчетата малко късничко се събудиха, но лека полека Тойоти-те си връщат скоростта. Да видим утре как ще е. Времето може да се промени малко.“

Рованпера бе пръв по отсечките като лидер в генералното класиране. Младият финландец имаше проблеми със сцеплението в някои дистанции с повече чакъл. Резултатът от това бяха няколко пързаляния, но от утре нататък Кале ще има по-добра позиция, за да атакува подиума.

Петъкът бе пълен с катастрофи и спукани гуми. Най-големият инцидент бе този на Оливър Солберг. Той обърна колата си буквално на първия завой от първата отсечка. Автомобилът бе толкова повреден след ударите, че Солберг няма да продължи в надпреварата.