Начало WRC News Танак спечели в Чили, Тойота с трета поредна титла при конструкторите в...

Танак спечели в Чили, Тойота с трета поредна титла при конструкторите в WRC

671
0
Мартин Ярвеоя, От Танак
Мартин Ярвеоя и От Танак; снимка: М-Спорт

От Танак спечели 11-ти кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2023 г., а Тойота взе трета поредна и общо седма в историята си титла при конструкторите. Само Ланча и Ситроен са пред японския производител по корони в рали първенството на планетата (съответно 10 и 8).

Танак започна неделния ден с почти минута аванс пред Теему Сунинен

Той поддържаше темпо и пазеше разликата днес без да рискува излишно. Това бе 19-ти успех за естонския пилот и втори за сезон 2023.

Втори в надпреварата завърши Тиери Нювил. Битката със Сунинен приключи в предпоследната отсечка, когато финландецът катастрофира и не можа да продължи.

Двамата бяха оставени от екипа си да се борят. Шефът на отбора Сирил Абитебул обаче бе дал да се разбере, че иска и двата екипажа да стигнат до финала, което щеше да е двоен подиум за Хюндай.

„Мислех, че съм бил достатъчно ясен, но явно не е било точно така“, бе реакцията на Абитебул след катастрофата на Сунинен.

„Тези момчета искат да блеснат. Искат да си свършат работата за отбора, да постигнат добър резултат, но и да блеснат за себе си. Не искам да съм прекалено строг, защото не бива да забравяме доброто каране до този момент. Мисля и се надявам случилото се да помогне за израстването му. Да, станалото е трудно за приемане от отбора, но и трудно за самия него“, добави Абитебул.

Нювил спечели три от четирите неделни отсечки. Щурмът му започна още от старта на последния ден от надпреварата

„Успяхме да наваксаме част от изоставането спрямо съотборниците си в първите две неделни отсечки, но те се бориха упорито. Съжалявам, че отпаднаха и в частност за Теему, тъй като вършеше страхотна работа. След това за нас бе важно да стигнем до финала, тъй като ни е необходима добра стартова позиция за следващите надпревари, които са на асфалт“, коментира Нювил.

Позициите от трета до пета заеха пилотите на Тойота

Елфин Еванс бе трети, следван от съотборниците си Кале Рованпера и Такамото Кацута. Рованпера, който навърши днес 23 години, спечели пауърстейджа.

„Наистина се гордея много с отбора, пилотите и работата, която свършихме през сезона“, отбеляза шефът на екипа Яри-Мати Латвала.