Начало WRC News Танак близо до втора победа за сезон 2023 в WRC

Танак близо до втора победа за сезон 2023 в WRC

424
0
От Танак
От Танак; снимка: Ред Бул Контент Пуул

От Танак върви към втора победа през сезон 2023 в световния рали шампионат. Пилотът на М-Спорт води с почти минута в рали Чили преди финалните отсечки на 11-ия кръг от тазгодишното първенство. Втори продължава да е Теему Сунинен (+58,3 сек), а трети – съотборникът му в Хюндай Тиери Нювил (+1:12.2 мин).

„Вървим добре и успяхме да увеличим малко аванса си. Ясно е, че 40-50 секунди се дължат на избора ни на гуми в петък привечер. Тогава натрупахме най-голяма преднина“, отбеляза Танак

„В събота в един момент имах усещането, че карам прекалено бавно и твърде много пазя гумите. В крайна сметка обаче гумите бяха в добро състояние за последните две отсечки и се чувствах сигурен да натисна. Настилката е крайно абразивна, етапите – изключително технични и няма и момент за отпускане. Трудно е да опазиш гумите.“

„Несъмнено все още нищо не е приключило. Има още доста километри до финала, но авансът ни наистина е добър, така че сме в добра позиция. Основното е да изградим добър ритъм и се надявам да задържим нещата до финала“, каза още Танак.

Наблюдението на световния шампион за 2019 г. за отсечките – по-дълги, с повече препятствия и абразивна настилка – го накара да вземе четири твърди гуми. Сунинен, Елфин Еванс и Кале Рованпера износиха своите и това доведе до изоставане при тях.

„Трябваше да се запази спокойствие и да пазим гумите. Видя се още от първата половина на деня, че натискането води до загуба на време“, бе коментарът на Сунинен.

„Настилката се променя в самата отсечка от пресечка до пресечка, дори между отделни завои и това изисква непрекъсната концентрация. Би било страхотно да завършим втори в ралито, но не можем да приемаме нищо за даденост“, допълни той.

Тиери Нювил бе забавен от спукана гума. След втория ден на рали Чали възникна въпросът дали от Хюндай ще накарат Сунинен да го пусне за второто място заради математическия шанс да продължи битката в шампионата. Шефът на екипа от Алценау Сирил Абитебул заяви, че не вижда нужда да го прави.

„А и честно казано, според мен би било редно да отдадем на Теему заслуженото. Но да видим какво ще е положението, след като сме се наспали“, коментира Абитебул

Самият Нювил сподели, че се е постарал да свърши максимално добре работата си, но мислеше, че е прекалил с внимаването за гумите. Освен това пак имаше технически проблеми, които допълнително го забавиха. Еванс е четвърти, на 11,7 сек зад него. Кале Рованпера пък е на почти 40 секунди зад уелския си съотборник от Тойота. Шести с третия Ярис WRC е Такамото Кацута.