Начало WRC News Танак удържа лидерството във Финландия, Рованпера вече е втори

Танак удържа лидерството във Финландия, Рованпера вече е втори

338
0
От Танак
От Танак; снимка: Ред Бул Контент Пуул

От Танак удържа лидерството в рали Финландия, осми кръг от световния шампионат (WRC) за 2022 г. Пилотът на Хюндай е с аванс от 8,4 секунди пред Кале Рованпера, който в рамките на съботния етап изпревари съотборниците си в Тойота Елфин Еванс и Есапека Лапи.

Вторият ден от прочутата надпревара започна на мокро трасе, като дори още валеше. Условията бяха сложни и екипажите трябваше да внимават по хлъзгавия чакъл. Танак увеличи преднината си до 9,5 сек. Естонецът вървеше внимателно, но наблюдаваше и напредъка на Рованпера. Младият финландец излезе втори след 16-ата отсечка и намали малко разликата спрямо От до края на деня.

„Свършихме добра работа и определено натискахме сериозно“, коментира Танак в края на деня

„Снощи нямаше да посмея да кажа, че днес още ще сме начело. Приятна изненада е, че водим. Следобедът ни се получи добре. условията бяха малко по-трудни, понатовариха повече колата. Имаше и някои сложни моменти по трасето. Не карам точно както ми се иска. Бих предпочел да вървях по-чисто, по-плавно, да избирах по-добри траектории. Но засега времената ни са добре.“

„Утрешните отсечки не са дълги. Предполагам, че битката до финала ще е сериозна. Вече си мисля, че всичко е възможно.“

Рованпера безспорно бе най-бързият пилот днес – спечели пет отсечки. В петък бе първи по трасето и това го бавеше

„Днес сторихме всичко по силите си, за да наваксаме. Не е лесно, защото разликите са толкова малки. Но успяхме да излезем на позиция, която ще ни донесе добри точки. Утре само трябва да си довършим работата“, каза Кале.

Лапи е на 35,2 сек зад Танак, а Еванс – на почти 1:20 мин. Финландецът бе особено разочарован, след като изхвърчало изпод колелата камъче напука предното му стъкло и рязко намали видимостта. Еванс пък счупи окачване. Това му коства почти минута, като все пак успя да тръгне отново.

И съботата не се размина без катастрофи. От големите имена в надпреварата най-сериозният губещ бе Крейг Брийн. При приземяване след скок колата му закачи камък, който откъсна задно колело.