Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Таванът на бюджетите ще запази предимството на водещите отбори, смята Будковски

Таванът на бюджетите ще запази предимството на водещите отбори, смята Будковски

847
0
Гран при на Унгария 2019
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Таванът на бюджетите, който се предвижда да бъде въведен във Формула 1 от 2021 г., на практика ще запази предимството на водещите отбори. Това смята изпълнителният директор на Рено Марчин Будковски.

Очаква се ограничението на харчовете да бъде 175 млн. долара на сезон. Планът предвижда част от разходите на тимовете да не влизат в него. Това са заплатите на пилотите и на 3-ма души от ръководния екип с най-високи възнаграждения, разходите за маркетинг, пътувания и настанявания, както и $15 млн. от стойността на моторите за отборите, които ги купуват.

Изпълнителният директор на спорта Чейс Кери вече обяви, че 2020 г. ще бъде използвана като суха тренировка на бюджета. И който не го спази, няма да получи наказание. От 2021 г. обаче той става задължителен за всички отбори.

„Таванът на бюджетите няма да бъде въведен преди старата на сезон 2021 г.“, каза Будковски. „А колите за 2021 г. ще бъдат развивани през тази и следващата година, без да има лимит на бюджетите. Това означава, че има голям шанс големите отбори да запазят своята преднина и конкурентността на останалите да бъде намалена.“

Според президента на Рено Жером Стол обаче таванът на бюджетите, който френският тим подкрепя, ще подобри F1 като цяло.

Той смята, че на много от другите отбори ще са наложи да бъдат реструктурирани, защото в момента се простират много над лимита на харчовете. А това ще даде възможност на по-малките екипи, като Рено, да са по-конкурентноспособни.