Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Таванът на бюджетите трябва да бъде по-нисък, смята Щайнер

Таванът на бюджетите трябва да бъде по-нисък, смята Щайнер

1078
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер, снимка: Спас Генев

Таванът на бюджетите във Формула 1 трябва да бъде значително по-нисък. Това смята шефът на Хаас Гюнтер Щайнер. След обявяването на правилата за 2021 г. стана ясно, че ограничението ще бъде 175 млн. долара на сезон.

В тази сума няма да се включват заплатите на пилотите, тези на трима водещи служители от тима, годишните бонуси, разходите за маркетинга и дейностите извън F1.

Според Щайнер обаче тази сума трябва да бъде с поне $50 милиона по-ниска. И причината е, че и в момента много от отборите в шампионата се вместват в тези 175 млн.

„Таванът на бюджетите трябва да бъде по-нисък, каза Щайнер. – Така ще си проличи колко ефективни в работата си са отборите. Няма да има и нужда от намаляване на разходите. При лимит на харчовете трябва да имаш свободата да похарчиш тези пари за каквото искаш.

Според мен трябва да има таван на бюджетите, който постоянно да бъде намаляван. Но това не е лесен процес. За големите отбори да сведат бюджетите си до новите изисквания от $175 млн. спрямо това, което харчат в момента, ще е голяма стъпка.“

Щайнер е на мнание, че лимитът трябва да бъде между 100 и 120 млн. долара. Но отборите да имат по-голяма свобода по отношение на компонентите по колата и тяхното развитие.