Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Таванът на бюджетите във Формула 1 може да проработи, твърди Маля

Таванът на бюджетите във Формула 1 може да проработи, твърди Маля

33
0
Виджай Маля,Кристиан Хорнер

Шефът и съсобственик на Форс Индия Виджай Маля вярва, че въвеждането на таван на бюджетите за отборите от Формула 1 може да проработи.

ФИА обяви наскоро, че въвежда ограничение на използваните средства от екипите, което ще влезе в сила от 2015 г. Не бяха обявени повече подробности, като специална работна група трябва да изготви правилата до юни 2014-та. След това шефът на Макларън Мартин Уитмарш заяви, че контролирането вероятно ще е трудно и предположи, че може да е дори невъзможно. Колежката му от Заубер Мониша Калтенборн пък бе категорична, че настоящата финансова структура на спорта е сбъркана и лимитирането на бюджетите е единственото решение.

Това е брилянтна новина – коментира Маля. – Трябваше да се случи още преди няколко години, но по-добре късно, отколкото никога. Сега смятам, че всички трябва да работим заедно, за да се получат нещата. Имаше готов механизъм за контрол, когато за първи път бе предложено ограничение на бюджетите. Да, ако хората могат да мамят и да са нечестни, но според мен ако всички са съгласни с идеята, то би било почти задължително за шефовете на отбори да следват правилата. Самоконтролът е по-добър от наложения контрол – допълни той.

Маля не уточни кой вариант според него е по-добър – ФИА да упражнява надзор на разходите или отборите да го вършат, или да се направи някаква комбинация. Това обаче е най-малкият проблем според него.

Във Формула 1 от доста време се говори за финансови проблеми, от каквито не страдат само най-големите отбори. През 2013 г. те проличаха ясно в иначе сравнително стабилни екипи като Заубер и Лотус. За хинвилския тим се говори, че може да бъде продаден (или поне част от него), за да се справи с грижите. В Енстън закрепиха положението с привличането на Пастор Малдонадо, но и там ситуацията не е цветуща.

Във Форс Индия взеха за пилоти да догодина Нико Хюлкенберг и Серхио Перес, като се смята, че спонсорите на мексиканеца от Телмекс са подкрепили кандидатурата му със сериозна сума. Маля твърди, че не би направил компромис със състезателите заради пари и по принцип спазва това си изявление. В Заубер също залагат на млади таланти, но и те могат да се окажат притиснати до стената като колегите си от Лотус, след като сделката им с руски инвеститори така и не се осъществи.