Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Теории на конспирацията около Ред Бул – кой управлява и има ли...

Теории на конспирацията около Ред Бул – кой управлява и има ли заговор в екипа

104
0
Себастиан Фетел

Темата за отборните заповеди и договорки едва не засенчи Гран при на Китай, след като дни наред в падока на намиращата се до Шанхай писта се говореше едва ли не само за това. Дискусиите около станалото в Ред Бул и Мерцедес в Малайзия бяха почти толкова разгорещени, колкото и тези на Сепанг. Случилото се с Марк Уебър в събота и неделя пък наля вода в мелницата на почитателите на конспиративните теории, които разсъждават вече не само за това кой точно управлява в екипа от Милтън Кийнс, а и дали отборът не саботира австралиеца.

Първият въпрос е предмет на разговори от доста време. Присъствието в бокса на дясната ръка на собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц – Хелмут Марко – редовно води до предположения, че всъщност той се разпорежда в тима. Австриецът не веднъж е отричал ролята си на „сив кардинал“. В скорошно свое интервю обаче той описа работата си в отбора по по-различен начин, макар отново да отхвърля твърденията, че дърпа конците на екипа:

Това не е вярно. Ние сме отбор. Кристиан има своята част (в управлението), аз изпълнявам моята, а Ейдриан [Нюи] – неговата. Работим прекрасно като екип. Никой не би могъл сам да превърне това сътрудничество между Австрия и Англия в успешен проект. Аз съм директор в Ред Бул Рейсинг заедно с Кристиан и [Дитрих] Матешиц. Всичко от отбора идва при мен, аз го филтрирам и ако е необходимо, го представям на шефа, така че аз взимам окончателните решения.

Фактът, че Себастиан Фетел пренебрегна пряко нареждане от Хорнер на Сепанг допълнително урони престижа на англичанина. Шефът на Ред Бул няколко пъти заяви през уикенда в Китай, че той ръководи отбора и че пилотът си е извадил поука:

– Не смятам, че Себастиан и за момент си е помислял, че управлява отбора. Знае какво е нает да върши. Отбелязва – повече от всекиго другиго – факта, че екипът стои зад успехите, които е постигнал и е наясно, че не може да работи без тима. Той изясни позицията си, извини се на хората, извини се на мен. Случи се и продължаваме, но това не променя нищо – заяви англичанинът и добави: – Каквото станало – станало. Не можем да се върнем назад, така че трябва да гледаме напред.

Теориите за конспирация в Ред Бул пък направо ядосаха Хорнер:

– Това са пълни глупости. Забравете конспирациите. Винаги се стараем да изведем и двата си автомобила до финала и възможно най-напред в класирането. Всеки, който си мисли, че има конспирация срещу единия пилот – който и да е той – не знае какво гледа. Марк знае точно какво се е случило. Това е. Няма конспирация.