Начало Автомобили Заводът на Tesla в САЩ ще спре работа?

Заводът на Tesla в САЩ ще спре работа?

222
0
Tesla, завод, фабрика, съоръжение, производство
снимка: Tesla

Основният завод на Tesla вероятно ще спре работа вследствие на разпоредби от страна на властите във Фримонт, област Аламеда. Причината е, че Сан Франциско и околните региони влязоха в триседмичен режим на извънредни мерки заради разпространението на COVID-19.

Първоначалната информация относно съоръжението на Tesla – основният завод на марката в Съединените щати – гласеше, че производството ще продължи

Там работят повече от 10 000 души, а годишният капацитет е 415 000 коли (според данни от 2019 г.). Твърди се, че в понеделник Илон Мъск е разпратил вътрешен имейл, в който посочва, че няма информация за заразени с коронавируса служители на компанията. Той призовал всеки, който се чувства дори леко неразположен, да си остане вкъщи. В друга вътрешна кореспонденция служителите са получили писмо, че компанията и доставчиците й ще продължат работа. Официален коментар относно работата на завода обаче така и не бе направен.

Аламеда е един от регионите, където извънредните мерки ограничават пътувания и събития. Жителите са инструктирани да си останат вкъщи и да излизат само в наистина наложителни случаи. В местните разпоредби Tesla не е посочена като компания с жизненоважно значение. Това означава, че заводът „може да поддържа минимум основни операции”. Неспазване на инструкциите се наказва с глоба, затвор или и двете.

Ситуацията причинява сериозни проблеми за Tesla

Заводът на компанията в Шанхай, Китай остана затворен 10 дни повече след традиционната ваканция за Лунната нова година заради епидемията от коронавируса в страната. В съоръжението във Фримонт пък се подготвяха за увеличаване производството на Model Y. Мъск заяви по-рано през годината, че търсенето на този модел е по-високо, отколкото за всички останали коли на Tesla.

Автомобилната индустрия е сериозно засегната от пандемията на COVID-19. Редица фабрики в Европа вече затвориха или предстои спиране на производството. В Съединените щати също се въвеждат мерки с цел забавяне разпространението на вируса.