Начало Moto News #TheGrandFinale е най-гледаната Гран при за всички времена

#TheGrandFinale е най-гледаната Гран при за всички времена

56
0

Последният кръг от MotoGP за сезон 2015 във Валенсия счупи рекорда за най-голям TV зрители по света.

Сезон 2015 в MotoGP бе един от най-вълнуващите в историята на световното първенство с борбата до последното състезание. Валентино Роси от екипа на Movistar Yamaha водеше пред своя съотборник и съперник за титлата Хорхе Лоренсо само със 7 точки в Гран При на Валенсия. Това не бе достатъчно, тъй като Доктора трябваше да стартира от дъното на стартовата решетка, след като получи три точки наказание в Сепанг.

Състезанието бе наречено #TheGrandFinale и събра рекордна телевизионна аудитория по целия свят, за да гледа развитието на драмата. Роси прояви невероятна воля да почне последен и да се придвижи до 4-о място, но това бе напразно, защото Лоренсо спечели състезнието и взе своята трета корона в MotoGP.

Само в Италия Гран При на Валенсия е гледана от 9 673 699 по каналите Cielo, Sky Sports MotoGP и MTV. Тази аудитория е над три пъти повече от броя на зрителите  на последното състезание от миналата година на сезона. Най-гледаното състезание в Италия преди да е било през отново във Валенсия през 2006 г., където Роси също пропусна титлата в решителния спор с Ники Хейдън.

В Испания зрителите са били 6 089 000, които гледаха триумфа на Лоренсо по Tele 5 и Movistar + MotoGP, което го прави най-гледаното състезание, откакто Алекс Кривие спечели световната титла в клас 500 куб. см. Тогава състезанието бе Гран При на Бразилия в Рио де Жанейро през 1999 г. Сега имаше два пъти повече зрители от миналогодишното състезание във Валенсия.

Във Великобритания състезанието привлече най-голямата аудитория за BT Sport и счупи рекорда за най-много зрители за състезание от MotoGP. За Eurosport в Германия е имало пик на зрителската аудитория в последния кръг от сезона. На Fox Sports в Малайзия това е едно от най-гледаните GP за годината, заедно със състезанията в Херес, Асен и Сепанг, докато в САЩ на FOX Sports има увеличение с 53% на зрителите спрямо годишната база от миналия сезон.

Не само по телевизията разби рекордите през 2015 г. Рекорден брой зрители имаше и по пистите, които гледаха състезания на живо – 2 717 314, докато стария рекорд от миналия сезон е 2 473 624.