Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тимът на Мерцедес подаде два протеста

Тимът на Мерцедес подаде два протеста

6506
0
Мерцедес
снимка: Мерцедес

Тимът на Мерцедес подаде два протеста след финала на Гран при на Абу Даби

Броени обиколки преди края на надпреварата Николас Латифи се разби в предпазна бариера. Излезе кола за сигурност. Макс Верстапен смени гумите си със софт. Според правилата на ФИА преди края на период с кола за сигурност затворените с обиколка автомобили получават разрешение да изпреварват, когато рейс директорът реши, че е безопасно да го правят.

В състезанието в Абу Даби обаче първоначално не бе разрешено затворените с тур да задминават. Между Люис Хамилтън и Верстапен имаше 5 коли. После рейс контролът разреши на тези 5 болида да се върнат във водещия тур. Колата за сигурност се прибра и надпреварата бе решена в последната обиколка, в която Макс с по-новите си меки гуми изпревари съперника си.

Единият от подадените от Мерцедес протести е въз основа на протокола за сигурност при наличие на сейфти кар на пистата. Другият е заради предполагаемо нарушение на правилата от Верстапен – изпреварване зад кола за сигурност.

Допреди излизането на колата за сигурност пет обиколки преди финала на надпреварата Хамилтън водеше с около 11 секунди пред Верстапен.