Начало Moto News Тимът на Симончели ще е във Валенсия за последния кръг, не е...

Тимът на Симончели ще е във Валенсия за последния кръг, не е решено дали ще се състезава

45
0
Марко Симончели

Отборът на Марко Симончели Грезини Хонда ще пътува за последния кръг от шампионата на МотоGP във Валенсия (4-6 ноември), но все още не е ясно дали ще участва в състезанието. Собственикът Фаусто Грезини бе цитиран в италианската преса да казва:

Единственото сигурно нещо е, че тимът ми няма да участва в предстоящата Гран при във Валенсия и насрочените за след това тестове.

В екипа са в шок след гибелта на 24-годишния състезател миналата неделя на малайзийската писта Сепанг. Това обяснява нежеланието им да участват в последния състезателен уикенд за сезона. Те обаче са решили да подготвят бокса на Симончели както винаги са го правили досега – неговата Хонда RC212V ще е в гаража. Отборът има още трима пилоти – Хироши Аояма в МотоGP, както и Юки Такахаши и Мишел Пиро в Мото 2.

24-годишният състезател бе за първи сезон в Грезини Хонда и висшия клас надпревари при мотоциклетите. Заводския тим на японския концерн дори опита да го привлече, но той бе решил да остане в този тим и догодина. Обичта на хората от екипа към него бе изразена от шефа им, който трудно намираше думи да опише състоянието на хората си.

Когато това се случи, всичко се променя. Трудно е да се приеме. На следващия ден винаги се страда повече. Всичко стана толкова бързо. Наясно съм, че работата ни е опасна, рискът е част от играта, но винаги се надяваш нищо да не се случи. Имам много спомени от двете ни години заедно с Марко. Той бе спонтанен, винаги правеше онова, което смяташе за правилно, имаше огромно сърце и страхотно излъчване – добави Грезини.

Погребението на Симончели е този четвъртък в родния му град Кориано. Тялото му пристигна днес в Италия, а със същия полет пътуваха баща му Паоло и Валентино Роси. На летището ги чакаше президентът на италианския олимпийски комитет Джовани Петручи.

Минутата мълчание (в неделя преди мачовете от Серия А – б.р.) показа колко обичано бе това дете. Тук сме, за да покажем колко скъп ни бе той – каза той.

За Роси Марко бе като по-малък брат, обясни самият Вале.

Никога няма да го забравя. Имам толкова много спомени… Бяхме заедно всеки ден, тренирахме и се състезавахме – това е животът ни – допълни легендарният №46.