Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тимовете отхвърлили връщането на дозареждането с гориво

Тимовете отхвърлили връщането на дозареждането с гориво

29
0

Отборите от Ф1 единодушно са се обявили против връщането на дозареждането във Формула 1. Според информация на motorsport.com на среща на шефовете на екипите в Канада вчера идеята за връщане на доливането на бензин по време на надпреварите е била отхвърлена. Основния довод е бил, че то ще навреди на шоуто в спорта, а не толкова на разходите и сигурността. Специалистите по стратегията на няколко тима са изложили солидни доказателства, че дозареждането няма да направи състезанията по-интересни.

Според техните данни изпреварванията са се увеличили двойно от 2010 г. насам, откогато беше забранено презареждането. Освен това шефовете преценили, че ако то се върне, трябва и да се върне стария формат на квалификацията с участие в последната й фаза с количеството гориво за състезанието. А той според тях не бил успешен, тъй като не показвал ясно кои са най-бързите коли в решетката.

Имало е съмнения и относно сигурността, тъй като ако се върне дозареждането, би трябвало да се увеличи и скоростта на потока гориво, който влиза в резервоара от 12 на цели 33 литра в секунда, за да не продължават питстоповете повече от 3 секунди.

С оглед на обстоятелствата, е много вероятно идеята да бъде отхвърлена и от ФИА, въпреки че Бърни Екълстоун е неин поддръжник.