Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Ферари просто не са единни

Тод: Ферари просто не са единни

2878
0
Жан Тод
Жан Тод; снимка: Майкъл Потс

Президентът на ФИА и бивш спортен директор на Ферари Жан Тод даде своето обяснение защо Себастиан Фетел не спечели титла във Формула 1 със Скудерията. Германецът пристигна в Маранело през 2015 г. с идеята да повтори успеха на своя кумир Михаел Шумахер. Това обаче не се случи. Според Тод, който бе шеф на тима в годините, когато Шумахер печелеше, основната причина е в липсата на единство днес. Французинът смята, че в началото на века екипът е бил единен и сплотен и в добри, и в лоши дни, а в последните десетина години не е точно така.

„Резултатът, добър или лош, винаги има своето обяснение”, заяви Тод

„Заедно с Михаел – всички заедно – постигнахме толкова голям успех, защото имахме много сплотен, силен екип и се подкрепяхме един друг – повече в трудните моменти, отколкото в добрите дни”, допълни той в интервю за Скай Спортс.

Тод вероятно никога няма да забрави как Михаел заяви, че си тръгва, ако французинът бъде уволнен в края на 1998 г., когато медиите в Италия искаха главата му.

„Лесно е да сме заедно, когато всичко върви добре, но силният моряк си личи в бурното море. Когато се окажехме в буря, всички бяхме заедно в лодката и мисля, че именно това носи разликата.”

Според Тод въпреки раздялата пред Себастиан има добри опции да остане във Формула 1 през 2021 г. Той е само на 32 години и е твърде рано да се отказва от спорта

„Себастиан Фетел е един от най-големите таланти в автомобилния спорт“, убеден е Тод. „Сега е ясно, че той няма да кара за настоящия си отбор след 2020 г., но има много други възможности. Можем само да му пожелаем най-доброто и наистина чувствам, че който и да го ангажира, ще има успех. Себ очевидно е сред пилотите, които могат да печелят състезания и първенства с подходящия автомобил! Михаел спечели само три състезания, когато пристигна (във Ферари) през 1996 г. – не защото не беше мотивиран, просто нямаше колата, която да му позволи да бъде световен шампион. После бавно създадохме автомобила и екипа, които направиха възможни успехите. Това винаги е комбинация. Вземете Люис Хамилтън – ако той нямаше кола-победител, нямаше да може да е световен шампион. Видяхме това с [Фернандо] Алонсо, видяхме го и с Фетел. Това е логика.”