Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Във ФИА няма документи за провеждане на F1 в България

Тод: Във ФИА няма документи за провеждане на F1 в България

39
0

Във ФИА няма документи, касаещи провеждането на кръг от Формула 1 в България, бе категоричен президентът на ФИА Жан Тод, който е на посещение у нас. Французинът бе избран на поста точно преди четири седмици и в България е едно от първите му посещения вече като шеф на международната автомобилна федерация. Тод дойде по покана на председателя на БФАС и СБА Георги Янакиев, като двамата взаимно си благодариха за подкрепата.

Посещението на президента на ФИА е по повод инициативите на световната федерация за безопасността по пътищата и намаляване на случаите с фатален изход. В самия край на пресконференцията обаче не бе подминат и въпросът, обсъждан вече почти цяла година – за възможността у нас да се организира и проведе кръг от Формула 1. Тод бе категоричен в рамките на едно изречение:

– Що се отнася идеята в България да има кръг от Формула 1, досега не е получено нито едно официално писмо [във ФИА].

У нас президентът на българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и бившият вътрешен министър Румен Петков в продължение на почти 12 месеца убеждаваха всички, че подписването на договор за домакинство на Гран при е сигурно. Николов дори твърдеше в изявление, че е връщал инвеститори – толкова голям бил интересът към проекта. Съвсем наскоро обаче обяви, че замразява дейността на федерацията. Оказа се също така, че средства за планираната писта няма. Липсата на официални документи във ФИА е поредното доказателство, че проектът всъщност едва ли ще се осъществи.

Тод се срещна със спортния министър Свилен Нейков, предстои му да се види и с премиера Бойко Борисов. Утре французинът ще се запознае с отсечките на рали България, което през 2010 г. ще е кръг от световния рали шампионат.