Начало Formula E News Токио приема старт от Формула Е през 2024 г.

Токио приема старт от Формула Е през 2024 г.

225
0
Формула Е в Токио
снимка, Формула Е

Токио приема старт от Формула Е през 2024 г. Японската столица влиза в календара на сезон №10 в световния електрически шампионат на ФИА. Първият старт от Формула Е в Токио ще се проведе на 30 март следващата година. В същото време шампионатът публикува и първата версия на календара за сезон 2023-24.

Световният шампионат на Формула Е ще се състезава за първи път по улиците на Токио през март следващата година. В момента сериите се насочват към повече световни градове, в които да се провеждат дебютни състезания през забележителния десети сезон.

Вчера Формула Е публикува предварителния календар за сезон 2023-24. Това стана възможно след ратифициране от Световния съвет за моторни спортове на ФИА. Тук се включва и подкрепата на местните национални спортни власти (ASN).

Състезанието в Токио ще бъде първото събитие от световния шампионат по моторни спортове, санкционирано от ФИА, което ще се проведе в столицата на Япония. Общо двадесет и двама пилоти от 11 отбора ще се състезават по улиците на Токио с иновативния състезателен автомобил Gen3. Това е най-бързият, най-лекият, най-мощният и най-ефективният електрически състезателен автомобил, създаван някога. Новото трасе трябв да минава по пътищата около конгресния център „Tokyo Big Sight“ на брега на Токийския залив

Формула Е и правителството на Токио работят заедно, за да пренесат състезанието в града в подкрепа на инициативата за превозни средства с нулеви емисии (ZEV). Тя е част от стратегията за нулеви емисии в Токио. Градът има план за действие в областта на климата, който цели да постигне нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

„Радвам се на официалното решение Токио да бъде домакин на състезание от Формула Е през март 2024 г. Правителството на Токио ускорява действията във всички сфери, за да насърчи използването на превозни средства, които не отделят вредни емисии. Искаме това да бъде екологично напреднал град, който не отделя въглероден диоксид. Формула Е се провежда в големи градове по света като състезание за електромобили. Разбира се, те не отделят изгорели газове или шум от двигателя“, сподели губернаторът на Токио Юрико Коике.

Състезанието ще се проведе околоГолямата гледка“ в района на залива на Токио, където се работи за превръщането му в устойчив град от следващо поколение. Нека всички с нетърпение очакваме да видим отблизо динамиката на това състезание, което ще се проведе за първи път в Япония. Искаме да подкрепим и състезателите, които карат във Формула Е.

„Състезанието не само ще даде тласък на разпространението на автомобилите с нулеви емисии, но и ще предостави чудесна възможност за засилване на международното присъствие на Токио и ще покаже на света забележителностите на нашия град. Токио ще обедини усилията си с организаторите и другите, свързани със състезанието, за да гарантира неговия успех. “

Същевременно Формула Е публикува календара за юбилейния десети сезон 2023-24. Новата кампания ще започне на 13 януари 2024 г. в Мексико Сити. Мексиканският мегаполис има честта да открива кампания шампионата за втора поредна година. Преди това ще има предсезонните тестове. Те ще се проведат на пистата Рикардо Тормо от 23 до 27 октомври

Все още има три кръга от предварителния календар, които не са определени. Формула Е продължава да води напреднали дискусии с редица потенциални градове домакини, които биха позволили на шампионата да организира повече демонстрационни състезания на емблематични места по света.

Този уикенд Формула Е ще дебютира в Портланд. Световният шампионат ще се завърне тук и през следващия сезон. Портланд трябва да бъде домакин на последното трансконтинентално състезание преди края на шампионата в Лондон през юли. Формула Е също ще се завърне в Сао Пауло след успешното първо състезание през този сезон.

Берлин ще запази рекорда си на единствения град, който е бил домакин на стартове от Формула Е през всичките десет сезона на шампионата. Столицата на Германия затвърди репутацията си на популярно място за пилоти и фенове. Всички те станаха свидетели на рекордните 190 изпреварвания и 23 смени на водачеството в 7-ия кръг този сезон.

Дирия отново ще бъде домакин на единственото двойно нощно състезание в календара. В същото време Монако, Рим и Джакарта допълват календара на градовете домакини през сезон 2023-24 във Формула Е

„Радваме се, че през следващия сезон ще пренесем Формула Е по улиците на Токио. Това е емблематичен световен град, който е идеален фон за представяне на уникалните качества на нашия спорт. Вярваме, че той ще привлече вниманието на целия свят“, заявил Алберто Лонго.

„Календарът за сезон №10 представлява нашата постоянна мисия за създаване на динамичен график от нови градове, които провеждат състезания за първи или втори път. Такива са Токио, Сао Пауло и Портланд. Заедно с тях има и утвърдени домакини като Берлин, Рим, Лондон, Монако, Дирия и Джакарта“, добави съоснователят и ръководител на Формула Е.

„Токио ще бъде връхната точка на нашия исторически десети сезон. Освен това сме в напреднали разговори с още много емблематични световни градове, които желаят да бъдат домакини на състезание от Формула Е и да създадат заедно с нас грандиозни събития от световния шампионат по моторни спортове. Очакваме това да бъде отразено в актуализирания календар, който ще бъде публикуван по-късно тази година“, коментира новият главен изпълнителен директор на Формула Е Джеф Додс.