Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Томбазис: Нуждаем се от някакъв вид контрол върху разходите

Томбазис: Нуждаем се от някакъв вид контрол върху разходите

27
0
Николас Томбазис,Ферари

През 2012 г. Формула 1 изглежда особено интересна заради изравнените възможности на отборите. В първите 11 състезания от сезона седем различни пилоти успяха да спечелят поне една надпревара, а общо 11 състезатели се качиха на подиума. Във Ферари, чийто пилот Фернандо Алонсо води убедително в класирането при конструкторите, вярват че знаят причините за това изравняване на силите.

„Има няколко фактора“, обобщава шеф дизайнерът на Скудерията, Николас Томбазис. „Една от причините е сравнително стабилният регламент. При сериозните промени от 2009 до 2011 г. някои тимове бяха успели да интерпретират правилата по-добре от останалите и това им даваше сериозно предимство.

През този сезон подобно предимство няма. За сметка на това обаче с премахването на обдухвания дифузьор някои отбори успяха да скъсят дистанцията. Гумите със сигурност също играят важна роля, защото в известна степен са непредвидими. Имам чувството, че те могат да се превърнат във сериозен фактор на несигурност сред отборите.

Но като изключим гумите, тимовете са изключително близо един до друг като представяне. Но това според мен се дължи на стабилността на правилата.

Със сигурност аеродинамиката е един от решаващите елементи в съвременната Формула 1. Говорим може би за 60 до 70% значение. В това число не включвам пилотите, които правят половината от това уравнение. В момента състезателите са много важни.

Така че сега най-много пари отиват за аеродинамиката. И по отношение на персонала и по отношение на пари за изследвания и т.н.

Затова си мисля, че разходите във Формула 1 се нуждаят от сериозен контрол. Защото не е реалистично те да се повишават без контрол и без връзка с реалната икономика. Трябва да има някакъв вид контрол. Със сигурност бих бил по-щастлив, ако всички ние не трябваше да се занимаваме с подобна тема. Тогава щяхме да сме свободни да правим каквото решим. Реалността обаче е друга и трябва да контролираме разходите.“