Начало Лайфстайл Тони Фернандес награден с Ордена на почетния легион

Тони Фернандес награден с Ордена на почетния легион

46
0

Шефът на отбора Лотус Рейсинг във Формула 1 и главен изпълнителен директор на авиокомпанията AirAsia доктор Тони Фернандес получи днес Ордена на почетния легион. Френското правителство отличи малайзиеца за приноса му към авиационната индустрия. Това е най-високото признание за видни личности, които не са граждани на Франция и е създадено през 1802 г. от Наполеон Бонапарт.

Фернандес е съосновател на нискотарифния превозвач AirAsia и макар базата на компанията да е в Азия, то тя несъмнено има сериозно участие в икономиката както на Франция, така и на цяла Европа. За последните няколко години например са поръчани 175 Airbus А320, 25 – А330, 10 – А350, като в договора съществува опционална клауза за купуване на допълнителни 50 А320 и още 5 А350. Фернандес е с огромен принос за превръщането на AirAsia в печеливша фирма с повече от 132 дестинации, 92 самолета, 7000 души персонал и т.н.

Сред чуждестранните носители на Ордена на почетния легион от средите на Формула 1 пък са още Сър Франк Уилямс и бившият президент на ФИА Макс Мозли. Настоящият шеф на световната автомобилна федерация Жан Тод и четирикратният шампион в Гран при Ален Прост също са удостоени с тази чест.