Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тост: Никой съотборник на Макс няма да е повече №2; Стела: Верстапен...

Тост: Никой съотборник на Макс няма да е повече №2; Стела: Верстапен постига колкото колата му позволява

4472
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Никой пилот, който е бил или в бъдеще ще е съотборник на Макс Верстапен в отбора на Ред Бул, няма да постигне нещо повече от това да е пилот №2 в екипа, заяви Франц Тост. Бившият шеф на по-малкия тим на компанията Ред Бул Алфа Таури направи това изявление пред f1-insider.com в отговор на въпрос дали някой може да предизвика нидерландеца със същата като неговата кола. Тост познава добре Верстапен. Макс изкара година и половина в ръководения от австриеца тим (тогава Торо Росо).

„Ако Макс продължи да разполага с добра кола, то той ще спечели още много състезания и титли. Все още не е стигнал лимита си и ще става още по-добър. Никой пилот, който е бил или ще дойде в Ред Бул като негов съотборник няма да постигне нещо повече от ролята на състезател №2“, заяви Франц Тост

„При идването му при нас не видях шампион, а природния му талант. Въпросът е да отбележиш първо уменията на пилота, връзката му със скоростта. При Михаел [Шумахер] човек никога нямаше усещане за напрежение – още от първата му обиколка в болид от Формула 1. Същото беше с брат му Ралф и след това с Макс Верстапен. Макс се справи в момента, когато седна зад волана на F1 болид на Сузука като 17-годишен тийнейджър. Въпреки по-високата скорост. Нямаше проблеми и със спирането въпреки силите, достигащи 6g“, допълни Тост.

Андреа Стела от Макларън пък обясни пред Ауто Мотор унд Шпорт, че Верстапен нямаше да стане шампион, ако караше някоя от колите на тима от Уокинг.

„Дори отличен пилот като Верстапен може да постигне толкова, колкото оборудването му позволява. Комбинацията Верстапен+Ред Бул е по-бърза от нас в момента. Автомобилът е достатъчно добър, за да направи това представяне на състезателя си възможно. С нашата кола то би било невъзможно, независимо кой я кара“, обясни Стела

„Същевременно трябва да можете да отделите колата от пилота. Разликата, която Верстапен носи, е, че винаги се представя на изключително високо ниво. Дори в най-трудните условия. В дъжда на Зандвоорт например и в променливите условия по време на Q3 в Бразилия. Верстапен показва какво може колата на Ред Бул, ако е управлявана перфектно“, добави ръководителят на Макларън в Гран при.