Начало Избрани Тост: Ръсел вече се представя по-силно от Хамилтън

Тост: Ръсел вече се представя по-силно от Хамилтън

1245
0
Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, Мерцедес
Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Франц Тост коментира резултатите на Джордж Ръсел през сезон 2022 в F1. Шефът на Алфа Таури вярва, че младият британец се представя по-силно от своя сънародник и съотборник Люис Хамилтън. Австриецът очаква именно Ръсел да бъде един от най-сериозните съперници на Макс Верстапен през сезон 2023.

Ръсел финишира на четвърта позиция в първата си кампания с Мерцедес. 24-годишният състезател спечели единствения успех за екипа от Бракли за изминалата кампания в Бразилия. Това беше и дебютна победа за Ръсел откакто той стана част от F1. Той също така записа още седем качвания на подиума и завърши кампанията с разлика от 35 точки пред Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион изпитваше повече затруднения с трудния за управление болид W13, отколкото по-младия си съотборник.

Ръсел редовно изпреварваше Хамилтън през първата половина на 2022 г. През този период седемкратният световен шампион тестваше редица нови компоненти за своя отбор и активно помагаше на инженерите си да разгадаят сложността и тайните на автомобила Мерцедес W13.

Тост призна, че вижда Ръсел и Шарл Льоклер като най-големите съперници за титлата на Верстапен през следващата кампания.

„Доста рядко се среща подобно превъзходство, каквото демонстрираха Макс Верстапен и Ред Бул през сезон 2022“, сподели Тост.

„[През 2023 г. ] очаквам битка в три посоки. Тя ще се състои между Макс, Шарл Льоклер и някой от автомобилите на Мерцедес“, продължи шефът на Алфа Таури.

„Ръсел вече се представя по-силно от Хамилтън. Вярвам, че той ще бъде реална заплаха за лидерите през следващата година. Това ще се случи ако в Мерцедес направят наистина добър автомобил, който да няма общо с този от 2022-ра.“

Поглеждайки към перспективите на Ред Бул, Тост очаква австрийците да загубят скорост заради намаленото време в аеродинамичния тунел. Екипът от Милтън Кийнс спечели титлата при конструкторите през тази година, което ограничава времето за аеротестове. Също така отборът бе наказан от ФИА заради надвишаване на границата на разходите за миналата година. Санкцията на ръководния орган допълнително ще намали още времето, което ще бъде прекарано във въздушния тунел.

„Наказанието на ФИА без съмнение ще окаже негативно влияние върху Ред Бул, макар отборът разполага с един от най-добрите инженери в F1. Въпреки че е санкциониран, отборът ще успее отново да се бори за титлата в световния шампионат.“

Тост коментира и очакванията си от Цунода и Де Врис през 2023-та. Японецът ще започне третата си кампания в F1, докато бившият шампион във Формула 2 и Формула Е ще запише първия си пълен сезон в шампионата.

„Юки Цунода се разви сравнително добре. Той успя да се подобри и дори беше по-бърз от Пиер Гасли в последните квалификационни сесии. Следващото му подобрение зависи само от него. Да ви кажа честно очаквам от него по-силен сезон 2023“, каза шефът на Алфа Таури.

Тост изказа мнението си и за преминаването на Гасли в Алпин. Французинът реши да отвори нова глава в кариерата си и да се раздели с екипа от Фаенца.

„В началото на октомври стана ясно, че Гасли ще кара за Алпин. Сега той е много опитен пилот. Но от друга страна той ще има силен съотборник в лицето на Естебан Окон. Той вече познава много добре както колата, така и целия екип на Алпин. Затова ще бъде интересно да видим колко бързо ще се интегрира Пиер в новия си отбор“, завърши Франц Тост.