Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тото Волф не се вижда начело на Уилямс в близко бъдеще

Тото Волф не се вижда начело на Уилямс в близко бъдеще

38
0
Тото Волф

Тото Волф не се вижда начело на Уилямс в близко бъдеще. Австрийският бизнесмен стана изпълнителен директор на Уилямс Гран при Холдингс през лятото и през 2012 г. задълженията му бяха доста разширени. В момента обаче той е съсредоточен най-вече върху развитието на тима и е особено доволен от постигнатото през 2012 г.

Победата в Испания бе неочаквана, но много приятна. Успехът даде на отбора допълнителна мотивация. През 2011 г. екипът изкара най-лошия сезон в историята си – това никога не сме го крили. В тима бяха направени много промени: дойде нов технически директор, нови хора в аеродинамичния отдел, Клер Уилямс стана част от управителния съвет, напуснаха Адам Пар и Патрик Хед, моите пълномощия бяха разширени, както и други неща, които не получиха гласност в пресата. Всичко това са фактори, довели до успеха. Освен това автомобилът ни през 2012-а бе добър и позволяваше прогрес – обясни Волф в интервю за Моторспорт Магазин.

Волф не смята, че ситуацията с гумите през изминалия сезон е била критична, а и че в крайна сметка тя е била в полза за спорта:

– Ред Бул, Макларън и Ферари пак се ориентираха преди всички и на практика нищо не се промени. Просто някои екипи разбраха особеностите на гумите и получиха неголямо преимущество. Във Формула 1 всичко е циклично – някой се намира в подем, друг в спад и в това няма нищо необичайно. Като съсобственик в Уилямс правя всичко възможно, за да привлечем и задържим най-добрите хора в отбора. Не знам какви методи използват другите екипи, за да запазят сътрудниците си. При нас подходът е различен. Финансите са ни стабилни, отборът няма дългове. Отборът е истински състезателен тим, а надпреварите са основният ни бизнес.

Волф няколко пъти през годината изказваше удовлетворение от представянето на пилотите на Уилямс. Той повтори, че Пастор Малдонадо има нужда да придобие повече стабилност, но с уточнението, че това важи за всеки млад състезател.

Що се отнася до въпроса дали Сър Франк Уилямс вижда в негово лице наследника си, той отговаря:

– Тази длъжност не съответства на характера ми, на това, с което искам да се занимавам в бъдеще. Аз съм съсобственик и поех част от функциите на Адам Пар след напускането му. Работя заедно с Франк, но не знам какви са бъдещите му планове. В настоящия момент не се виждам начело на отбора. Желанието ми е Уилямс да постигнат успех и да останат на върха колкото се може по-дълго. Не става дума за власт, а за това как да се стигне до там.