Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тото Волф вече е милиардер

Тото Волф вече е милиардер

7967
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Спас Генев

Тото Волф влезе в класацията на най-богатите хора в света с лично състояние от 1 милиард долара. Листът на списание „Форбс“ включва 2640 души от цял свят с поне десетцифрено богатство. Волф е №2540. Австрия присъства с 12 милиардери в класацията, в която има и двама българи – братята Кирил и Георги Домусчиеви, всеки от които според изданието има състояние от над $2 млрд.

Тото Волф е едно от дузината нови попълнения от света на спорта в подреждането на световните милиардери

Сред тях са още ЛеБрон Джеймс (баскетбол) и Тайгър Уудс (голф). Те са първите атлети, спечелили поне десетцифрено състояние по време на активната си спортна кариера.

Волф опитва да стане автомобилен състезател, има три сезона в австрийската и немската Формула Форд и надпревари някои в други категории. Става инвестиционен банкер. Влиза в света на Формула 1, купувайки дял от тима на Уилямс през 2009 г. В началото на 2013 г. оглавява отбора на Мерцедес в Гран при, от който понастоящем притежава равен дял заедно с Даймлер и Инеос. Под негово ръководство екипът от Бракли печели 7 поредни титли при пилотите (6 с Люис Хамилтън и една с Нико Розберг) и 8 последователни корони при конструкторите във Формула 1.

№1027 в подреждането е Бърни Екълстоун. Неговото състояние е намаляло до $2,9 млрд. от $3,4 млрд. през 2021 г.

„Форбс“ пише, че почти половината от включените в списъка са загубили пари през миналата година. №1 за 2023-та е Бернар Арно – председател и CEO на групата LVMH, включваща 75 модни и козметични бранда, сред които Louis Vuitton, Moёt, Hennesy, Sephora, Tiffany и т.н. Състоянието му е 211 милиарда долара. Арно е първият французин, оглавил прочутата класация. Миналогодишният първенец Илон Мъск е втори ($180 млрд.). Той купи Туитър за $44 млрд., методите му на управление доведоха до рязко оттегляне на рекламодатели, акциите на Tesla паднаха, а шест месеца след сделката самият Мъск обяви, че стойността на социалната мрежа е $20 млрд. Собственикът на Amazon Джеф Безос е трети ($114 млрд.).