Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тото Волф е тотално против новата квалификация

Тото Волф е тотално против новата квалификация

41
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: ATP

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф се обяви тотално против новия формат на квалификациите във Формула 1 и заяви, че макар нещата да изглеждаха по-добре в събота в Бахрейн, със сигурност не е било по-интересно и вълнуващо.

Позицията му в голяма степен се споделя и от шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер, което обещава гореща дискусия днес с Жан Тод и Бърни Екълстоун, хората от Пирели и шефовете на останалите екипи.

И след днешните Q1 и Q2 не видях нищо, което да ми хареса заяви на среднощния си брифинг Волф. – Трудно е да се следи кой влиза в обиколка и кой отпада, а идеята нали беше да направим спорта по-разбираем, а не още по-сложен. Стартовата решетка изобщо не се разбърка достатъчно и ще имаме дълга дискусия.

Волф е наясно с позицията на Жан Тод, който държи новият формат да се запази поне в първите две части, а третият вероятно да се промени за Китай, вместо да се връща всичко към правилата от 2015 г.

Според мен най-реалистичният сценарий е да се върнем към формата от 2015 г., защото с още един експеримент за Китай ще изглеждаме пълни глупаци, каза още австриецът. – Да, може би нов формат с най-бързите 8 ще е интересен с една бърза обиколка или нещо такова, но трябва да се съберат данни, да се изчисли и изпита всичко и тогава да се вземе решение за догодина.

Волф бе категоричен още, че спортът сам вреди на себе си като 90% от времето се занимава със себе си, а в същото време на пистата съвсем не е толкова скучно. Според него двубоят с Ферари изобщо не е решен въпреки категоричната победа в квалификацията.

„В последната тренировка те бяха реално по-бързи от нас, после температурата падна и това ни помогна очевидно много, но много малки промени имат огромен ефект и те може да не са на наша страна в състезанието, както бе днес, когато в края и двамата ни пилоти направиха отлични обиколки.“

Хамилтън влезе с Волф в къщичката на отбора и заяви, че финалната му най-бърза обиколка досега на Сахир се е получила наистина отлична, но състезанието е дълго. Що се отнася до началото на надпреварата, Люис бе категоричен, че старт със старт не си приличат и че всеки път е различно и няма как да знае дали този път ще тръгне добре с някои направени промени по тази система след Мелбърн.