Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тото Волф: Ако ми дадете моторна резачка, ще срежа ореола

Тото Волф: Ако ми дадете моторна резачка, ще срежа ореола

70
0
Halo,ореол,Тото Волф

Спортният шеф на Мерцедес Тото Волф заяви по време на представянето на новия болид на Мерцедес днес, че ако някой му предостави моторна резачка, с удоволствие ще махне предпазния ореол – halo, който от тази година стана задължителен за всички пилоти.

Въвеждането на ореола е най-значимата промяна в правилата за новия сезон, като болшинството от феновете и пилотите обявиха, че не го харесват. В Мерцедес също никога не са били с добро мнение за устройството, като преди време против него се изказа и Люис Хамилтън.

„Изобщо не съм впечатлен от цялостния вид на halo и ако ми дадете моторна резачка, ще го срежа, заяви австриецът. – С него се получава драстично изместване в центъра на тежестта. Колкото и впечатляващо да изглежда, като се погледнат данните, все едно сме сложили автобус върху болида.

ФИА проведе всякакъв тип тестове и изпробва различни сценарии. Като цяло изводът е, че ореолът увеличава безопасността на пилотите. Не знам дали са взети под внимание обаче сценарии, при които пилотът е заклещен в кокпита и не може да излезе.“

Даниел Рикиардо обаче е на друго мнение. Той не смята устройството за особено красиво, но смята, че скоро всички ще свикнат с него и дискусиите около него ще приключат. На 19 февруари той изпробва новия болид на Ред Бул RB14 на Силвърстоун с halo.

„Мисля, че всичко с ореола ще бъде наред. Не ми харесва как изглежда, но смятам, че всичко ще бъде наред. За него ще се говори оттук до началото на тестовете и преди старта в Мелбърн. След това обаче много скоро ще имаме други теми за разговор.“

Онборд кадри от болида W09 на Валтери Ботас с halo от днешния филмов ден на Мерцедес вижте долу: