Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тръстът на механиците в F1 празнува 25 години от създаването си

Тръстът на механиците в F1 празнува 25 години от създаването си

52
0
Джеки Стюарт,механици

Благотворителният тръст на механиците от Формула 1 празнува 25 години от основаването си и отбеляза случая на пистата Силвърстоун миналия уикенд, като подари 12 торти на 12-е екипа в Гран при.

Организацията е създадена през 1987 г. от трикратния световен шампион Сър Джеки Стюарт. Сред целите й са подобрение на стандартите за сигурност в питлейна, подпомагане членове на тръста в трудни моменти от кариерата и живота им (включително след напускане на спорта) и т.н.

Някои от механиците дори не са наясно каква помощ предлага тръстът – коментира шотландецът. – Но е страхотно, че направихме нещо такова и абсолютно всеки отбор разбра каква е целта ни. Хората остават F1 механици през целия си живот, независимо какво друго може да вършат, където ходят и т.н. Затова винаги могат да се обадят на организацията за помощ или подкрепа. Когато стартирахме, си мислехме, че ще можем да работим единствено в рамките на питлейна, тъй като тогава нямаше и достатъчно застраховки. Сега отборите са чудесно застраховани, но обстоятелствата могат рязко да се променят, когато човек навърши 60 или 70 години. Затова съществува тръстът – допълни той.

През септември ще се състои среща, чиято цел е да събере колкото се може повече настоящи и бивши механици от спорта. Тя ще се състои в базата на Уилямс в Гроув (Великобритания).