Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли и Ред Бул начело на мокра трета тренировка в Истанбул

Гасли и Ред Бул начело на мокра трета тренировка в Истанбул

1998
0
Верстапен на тренировкс сРед Бул и Алфа Таури със специалната разцветка; Снимка: Ред Бул Контент Пуул
Ред Бул и Алфа Таури със специалната разцветка; Снимка: Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли бе най-бърз в последната свободна тренировка в Турция с време 1:30.447. Пилотът на Алфа Таури изпревари Верстапен (1:30.611) и Перес (1:30.684) с Ред Бул. Челото допълниха пилотите на Ферари Сайнц (1:31.262) и Лоьклер (1:31.543). Пилотите на Мерцедес нямаха добра скорост в мокрото време и Ботас бе девети, а Хамилтън едва 18-ти.

Тренировката започна при температури на асфалта 20 градуса и на въздуха 16 градуса. Времето беше облачно, а асфалтът беше мокър от валежите. Спред прогнозите, условията ще бъдат подобни на квалификацията следобед и в състезанието утре.

Пилотите не бързаха да излязат на пистата под дъжда. Всички чакаха облаците да се разсеят и дъждът да намалее достатъчно.

Пръв на пистата излезе Пиер Гасли, осем минути след началото на тренировката. Последва го неговият съотборник Юки Цунода. И двамата караха с гуми за мокро – синя разцветка. Гасли записа първата си обиколка за 1:39.988, но бързо се оплака че задните гуми са износени поради прегряване. Цунода изостана на близо две секунди – 1:41.872. Пилотите на Макларън също излязоха на пистата. Ландо Норис бе секунда и половина по-бърз от французина и оглави класирането с 1:38.395. Рикиардо изостана на близо секунда от своя съотборник.

Карлос Сайнц се класира между двамата, на 156 хилядни зад Норис. Испанецът веднага след това даде най-добри първи и втори сектор и заявка за най-бърза обиколка – 1:37.608.

Льоклер презави на излизане от завой, но записа трето време на 1.3 секунди от своя съотборник.На следващата обиколка записа 1:38.218 и второ време на 6 десети изоставане. Условията на пистата постепенно се подобряваха.

Ландо Норис пръв сложи гуми интермедиум – преди още пилотите на Ред Бул и Мерцедес да са излизали на пистата изобщо. Рикиардо също смени на интермедиум.

Сайнц подобри времето с гуми за мокро 1:36.299. Норис с интермедии изостана на 3 десети, въпреки че беше най-бърз в трети сектор. Рикиардо записа 1:36.423 и остана на 124 хилядни от Сайнц.

Междувременно Люис Хамилтън и Валтери Ботас излязоха на пистата. Всички пилоти преминаха на интермедиум. Пиер Гасли се заъртя на 11 завой след аквапланинг.  Няколко минути преди средата на тренировката, едва половината пилоти бяха записали време. Никита Мазепин се завъртя, но остана на асфалта. Пистата изсъхваше, но имаше мокри участъци, в които пилотите губеха стабилност.

Джордж Ръсел затъна в чакъла след завъртане на втори завой и сесията беше прекратена. Кранът премести болида на Уилямс и тренировката бе подновена няколко минути след завъртането.

Последни на пистата излязоха Макс Верстапен и Серхио Перес. Времената бързо започнаха да се подобряват и Хамилтън оглави класирането с 1:33.636, преди Верстапен да запише 1:32.464 с лилави първи и втори сектор.


Ботас записа 1:33.115 и второ време. Себастиан Фетел също подобри обиколката на Хамилтън – 1:33.279. Последва Алонсо с 1:33.302. Пиер Гасли записа много добра обиколка – 1:33.223. Макс Верстапен също се завъртя.

Валтери Ботас пръв слезе под 1:32 – време 1:31.996. На 3 десети след него беше Окон. Макс Верстапен свали на 1:31.043

Себастиан Фетел също беше от пилотите, които се завъртяха. Гасли изпревари Ботас с 3 хилядни, но остана на 9 десети от времето на Верстапен. Карлос Сайнц даде 1:31.705. Льоклер подобри на 1:31.543.

Последен без записано време остана Джордж Ръсел. В дъното на класирането беше и Люис Хамилтън – 18 позиция. Пилотът на Мерцедес остана за дълго в пита. След него бяха само пилотите на Уилямс.

Гасли завъртя много добра обиколка и остана на едва 78 хилядни от Верстапен. Шарл Льоклер също стъпи в мократа част на пистата и се завъртя.  Състезателната линия изглеждаше почти суха, но пистата край Истанбул криеше своите опасности. Фернандо Алонсо също изпусна спиране и мина през тревата пред трубуните.

Серхио Перес изпревари съотборника си с обиколка за 1:30.684. Гасли скоро подобри на 1:30.447 и поведе.

Мик Шумахер даде време 1:32.228 девет минути преди финала на сесията и това го позиционира на 12 място във временното класиране. Пилотите с двигатели Хонда даваха по-добри обиколки от тези с Мерцедес в дъждовното време. Макларън и Мерцедес бяха в средата на класирането, докато Алфа Таури и Ред Бул бяха начело. Карлос Сайнц и Шарл Льоклер бяха четвърти и пети, а Валтери Ботас едва девети. Рикиардо и Норис бяха на 13 и 14 позиция около пет минути преди края на тренировката.

Макс Верстапен записа силна обиколка в края на сесията, но остана зад Гасли с време 1:30.611. Все пак нидерландецът единствен подобри времето си в последните минути.

До края никой не излезе със сликове, въпреки че Льоклер обсъди подобна възможност по тийм радиото.