Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън и Льоклер в третата тренировка на Нюрбургринг

Ботас пред Хамилтън и Льоклер в третата тренировка на Нюрбургринг

2074
0
Ботас
Валтери Ботас, снимка Мерцедес
Валтери Ботас записа най-бързата обиколка в третата свободна тренировка за Гран при на Айфел във F1. Втори на 0.136 остана съотборника му Люис Хамилтън, а трети на 0.456 от времето на Валтери бе Шарл Льоклер. Това бе и първата сесия в която пилотите бяха на пистата, след отмяната на петъчните тренировки заради лошите метеорологични условия.

Температурата на въздуха бе 7 градуса, а тази на асфалта 13. Времето бе слънчево и без облаци.

Първите пилоти на пистата бяха Ромен Грожан, Кими Райконен, Карлос Сайнц, Себастиан Фетел и Люис Хамилтън. Почти всички състезатели бяха с гуми медиум.

В първите пет минути от тренировката всички пилоти бяха на трасето с изклчение на Ланс Строл. Първата най-добра обиколка записа Серхио Перес, но веднага бе изместен от Макс Весртапен.

Пилотът на Ред Бул допусна грешка в четвърти завой, а неговия съотборник Алекс Албон пое лидерството, но Макс отново подобри времето си и записа 1:28.866. И двамата състезатели записаха обиколките си с медиум гуми.

15 минути след старта на сесията всички състезатели с изключение на Ланс Строл бяха на трасето. Канадският състезател не се чувстваше добре и се отказа от участие в третата свободна тренировка. Начело продължи да бъде Верстапен, следван от Естебан Окон и Серхио Перес.

Пилотът на Ферари Себастиан Фетел се завъртя в подхода към завой номер 14, но остана на трасето и се отърва без поражения по своя болид. Грешка на шикана към този завой  допуснаха Кевин Магнусен и Люис Хамилтън.

Половин час след началото на свободната тренировка лидери бяха пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Алекс Албон. Трети бе Естебан Окон, следан от Перес, Даниел Рикиардо и Ромен Грожан. Състезателите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас правеха състезателни симулации и бяха съответно на 13-та и 8-ма позиция. Извън топ 10 бяха и пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел.

Малко по-късно някои състезатели сложиха гуми софт и изместиха от челото Верстапен и Албон. Първо това направи Окон, но веднаха бе изместен от Ландо Норис. Няколко минути след това Даниел Рикиардо повече с време от 1:27.392.  Британският състезател на Уилямс Джордж Ръсел допусна грешка и мина през тревата, но успя да се върне безопасно на пистата.


Няколко минути след това Верстапен отново стана лидер, следван от Хамилтън и Ботас. Валтери успя да измести Макс от първото място и завъртя обиколка от 1:26.968.

В последните минути всички освен Ланс Строл излязоха на пистата. Ботас отново подобри най-добрата си обиколка, а пилотът на Уилямс Николас Латифи допусна грешка на последния завой и се завъртя и бяха развяти жълти флагове.

Шарл Льоклер успя да излезе на втора позиция, но бе изместен от Хамилтън. В последните секунди Льоклер и Норис се разминаха от контакт, а Хамилтън не подобри обиколката на Ботас и остана втори. Изненадващо Шарл Льоклер финишира трети, следван от Верстапен и Фетел.