Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис най-бърз в третата тренировка на пистата Хунгароринг

Норис най-бърз в третата тренировка на пистата Хунгароринг

1983
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Спас Генев

Ландо Норис оглави класирането в третата свободна тренировка на пистата Хунгароринг. Състезателят на Макларън записа най-бързата обиколка в сесията за 1:16.098 мин. Втори на 44 хилядни остана съотборникът му Оскар Пиастри. Третото място беше за Макс Верстапен с Ред Бул.

Условията преди началото на последната тренировка на Хунгароринг бяха малко по-приятни в сравнение с вчерашния ден. Температурата на въздуха беше 27 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 40. За сравнение, температурата на въздуха в първата свободна тренировка беше близо 60 градуса.

Жу пръв излезе на пистата. Състезателят на Заубер направи инсталационна обиколка, след което се прибра в бокса. Колегите му от Ред Бул също излязоха на трасето. Верстапен записа най-бързия тур за 1:18.312 мин. с гуми медиум. Втори на 0.437 мин. беше Перес.  По-голямата част от пилотите стояха в бокса през първите 10 мин. от сесията в Унгария. Верстапен се оплака от недозавиване на своя болид.

20 мин. след началото на сесията повечето пилоти започнаха да напускат бокса. Албон записа най-добрата обиколка, преди да бъде изместен от Ръсел, Пиастри и Норис. Четиримата бяха с най-меките гуми на Пирели. Постижението на Норис беше за 1:16.931 мин. Някои състезатели минаха високо през бордюрите, докато Льоклер блокира предна дясна гума на първи завой

Ръсел поведе след преполовяването на последната свободна тренировка на Хунгароринг. Пилотът на Мерцедес записа време за 1:16.826 мин. Зад него се намираха Норис, Пиастри, Сайнц, Льоклер, Рикиардо, Цунода, Хюлкенберг, Хамилтън и Магнусен. Състезателите на Ферари се бореха с нестабилния болид SF-24.

Ръсел продължаваше да води след започването на последната третина от сесията на Хунгароринг. Зад него се намираха Норис, Пиастри, Сайнц, Льоклер, Рикиардо, Цунода, Хюлкенбеерг, Хамилтън и Магнусен. Верстапен и Перес прекарваха продължително време в бокса и се намираха извън топ 10. По-назад беше и Алонсо. Двукратният световен шампион правеше обиколки с гуми медиум.

В последните 15 мин. започнаха квалификационните симулации на Хунгароринг. Норис записа най-добрата обиколка за 1:16.098 мин. Британецът се движеше много по-добре на трасето, макар и да направи корекция на последния завой. Пиастри даде второ време с изоставане от 44 хилядни спрямо това на Норис. Верстапен остана трети на около 3 десети спрямо върха.

До края на тренировката на Хунгароринг нямаше промени в челото. Следователно Норис и Пиастри заеха първите две места. Трети финишира Верстапен, следван от Ръсел, Сайнц, Рикиардо и Албон. В топ 10 влязоха още Хюлкенберг, Цунода и Хамилтън.