Начало Избрани Верстапен с най-добро време в 3-ата тренировка, Хамилтън се удари

Верстапен с най-добро време в 3-ата тренировка, Хамилтън се удари

1888
0
Макс Верстапен, снимка: Любомир Асенов

Асен Стоянов, Монте Карло. Макс Верстапен бе най-бърз в  3-ата свободна тренировка за Гран при на Монако. Той остави зад себе си своя съотборник в Ред Бул Серхио Перес, а трети се нареди Ланс Строл с Астън Мартин.

Топ 5 допълниха Карлос Сайнц с Ферари и Ландо Норис с Макларън. В самия край Люис Хамилтън с обовения болид на Мерцедес катастрофира и сесията не бе завършена. Британецът остана едва 8-и. Проблеми с колата имаше и Шарл Льоклер, който се нареди 7-и.

Сесията започна при 27 градуса температура на въздуха и 45 на асфалта. Този път пилотите не бързаха да излязат на трасето. Първи се появи Ланс Строл, който направи инсталационна обиколка и се прибра в бокса.

Първи бърза обиколка записа Серхио Перес, а малко след това Естебан Окон каза по радиото, че е останал без мощност. Той се прибра с ниска скорост в бокса.

Неговият съотборник Гасли завъртя бърза обиколка и се нареди 2-и. В следващите минути двамата лидери подобриха времената си и запазиха реда си в класирането. Трети излезе Шарл Льоклер, но много бързо бе изместен от тази позиция от Строл.

С гумите софт Норис оглави подреждането, а само на 6 хилядни след него бе Льоклер. Той бе свален от върха от Строл и Перес, като времената се подобряваха постоянно. Последва мега тур на Макс Верстапен, който изпревари съотборника си с близо 0.6 сек. Мексиканецът отговори с по-добър тур, но Макс веднага му върна жеста с 4 хилядни по-добра обиколка, при която се поднесе на първия завой Сент Девот.

Двамата пилоти на екипа от Милтън Кийнс продължиха да си разменят първото място.

В същото време Шарл Льоклер се оплака от лудо подскачане на колата в зоната на шикана при басейна. Той трудно удържаше колата там и бе с 4-о време, на над половин секунда от водача Перес. Пред него 3-и беше Сайнц.

35 минути след началото на тренировката бе ред на Верстапен да запише най-добро време. Най-много до пилотите на Ред Бул се доближи Строл, който бе 3-и на 0.166 сек.

10 минути преди края на сесията Магнусен излетя в зоната за сигурност на първи завой. Той успя да се върне на трасето без поражения по колата, но веднага след това остана без задвижване и бе инструктиран да спре колата. Това стана в зоната между двата завоя Портие. На трасето бе назначен режим на виртуална кола за сигурност.

Веднага след подновяването на сесията обаче Люис Хамилтън се удари в стената от външната страна на завоя Мирабо. Това предизвика червени флагове и спиране на тренировката, която и не бе подновена.