Начало Избрани Алонсо на върха в третата тренировка на пистата Сахир, Верстапен на 5...

Алонсо на върха в третата тренировка на пистата Сахир, Верстапен на 5 хилядни зад Фернандо

3733
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо завърши на първо място в третата свободна тренировка на пистата Сахир. Пилотът на Астън Мартин записа най-добрата обиколка за 1:32.340 мин. Втори с изоставане от 5 хилядни завърши Макс Верстапен с Ред Бул. Трети на малко повече от десета спрямо времето на Алонсо остана Серхио Перес също с Ред Бул.

Атмосферните условия преди началото на последната свободна тренировка за уикенда на пистата Сахир бяха сухи и горещи. Температурата на въздуха бе 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 41. Подобно на предишните две сесии, вероятността за дъжд бе нулева.

Ландо Норис пръв напусна гаража на своя отбор и излезе на пистата Сахир. Британецът записа време за 1:34.633 мин. с гуми софт. Малко след Норис се появи и Нико Хюлкенберг. Състезателят на Хаас записа по-бавно постижение със секунда и половина заради използването на средно твърди смеси на Пирели

Няколко минути по-късно Хамилтън застана начело, следван от Льоклер, Ръсел и др. Постепенно състезателите започнаха един по един да излизат на трасето и да завъртат бързи обиколки.

20 мин. след началото на последната тренировка на Сахир, Хамилтън продължаваше да води пред Сайнц и Льоклер. Пилотът от Монако имаше рекордно преминаване през първите два сектора, но загуби време в третия. Четвърти бе Естебан Окон, следван от Валтери Ботас и Гуаню Жу.

Фернандо Алонсо също излезе на трасето с меки гуми на Пирели. Пилотът на Астън Мартин записа най-добра обиколка за 1:33.121 мин. Опитният испанец продължи да показва отлична скорост зад волана на AMR23. В същото време Верстапен записа обиколка с хард, която го класира на пето място.

Алонсо остана на върха при преполовяването на последната тренировъчна сесия на пистата Сахир. Испанецът бе следван от Хамилтън, Сайнц, Льоклер, Верстапен, Окон, Ботас, Гасли, Албон и Перес. Най-интересен бе факта, че състезателите на Ред Бул използваха най-твърдите смеси на Пирели. Верстапен се оплака от липсата на достатъчно сцепление при движение с хард. Хюлкенберг и Магнусен използваха медиум, докато всички останали караха със софт.

Във втората половина на FP3 пилотите сложиха нов комплект меки гуми и отново излязоха на пистата. Строл подобри времето на Алонсо и записа обиколка за 1:32.919 мин. Пилотът на Астън Мартин похвали представянето на AMR23 в първите няколко завоя. Третото време пък бе за Гуаню Жу. Китаецът постигна рекордни постижения в първите два сектора, но в крайна сметка не успя да изпревари Алонсо. Испанецът се намираше в бокса, където механиците на Астън Мартин правиха корекции по настройките на предното окачване на неговия болид.

В заключителната част на последната тренировка на пистата Сахир започнаха квалификационните симулации. Хамилтън и Ръсел окупираха първите две позиции. Седемкратният световен шампион се оплака от прегряван на задните гуми. Верстапен излезе начело, преди да бъде изместен от Алонсо. Опитният испанец записа 1:32.340 мин.

До края на сесията не настъпиха огромни размествани в челото. Следователно Алонсо остана на върха, следван от Верстапен и Перес. Четвърти и пети завършиха Хамилтън и Льоклер. Шести остана Ръсел, следван от Строл, Сайнц, Пиастри и Гасли.